Op School in China
Net als jij gaan kinderen in China naar school. Al op de kleuterschool leren de kinderen dat God niet bestaat. Op allerlei manieren probeert de regering mensen te overtuigen dat het communisme goed is. De politie houdt streng in de gaten of iedereen wel als een goede communist leeft. Als iemand iets zegt of doet wat de regering niet bevalt, kan hij/zij rekenen op straf.
Heel veel kinderen zijn (verplicht) lid van de communistische jeugdbeweging 'de Jonge pioniers'. Je kunt ze herkennen aan de rode sjaaltjes om hun nek.
Chi-Pin zit ook op school. Net als alle jongens en meisjes draagt hij het uniform van de school: een blauwe broek en een blauwe kiel. De schoolbankjes staan keurig in een rij. Chi-Pin kijkt goed naar de juf. Op het bord schrijft de juf nieuwe tekens om te leren schrijven.
Wefttfen or stüdeften
Wat doen jonge Chinezen die van school afkomen? Ze gaan op het platteland werken of in fabrieken. Of ze gaan studeren. Voor een studie moeten ze veel betalen, daarom kunnen alleen jongeren uit rijkere families studeren.
De chinese muur
De chinese muur is heel beroemd. Het is het grootste bouwwerk ter wereld. De muur is meer dan 6000 kilometer lang. (De afstand van Amsterdam naar West-China) Verder is de muur 8 meter hoog en 5 tot 8 meter dik. De muur is gebouwd van aarde, rotsblokken en bakstenen.
Zeven jaar lang is er door een miljoen mensen dag en nacht aan gewerkt. Door de muur wilde de keizer China beschermen tegen de rovers die aan de noordkant China binnenvielen.
Ongeveer twintig jaar geleden heeft de regering verboden om meer dan één kind per gezin te hebben. Ze waren bang dat China te veel inwoners kreeg. Als een moeder toch een baby verwacht, moet ze dat weg laten halen (abortus) of het kind langs de straat leggen, in de hoop dat het gevonden wordt.
Vraagie
Aan welke geschiedenis uit de Bijbel moet je hierbij denken?
Waarom gebeurde dat toen?
Actie voor een tenhuis in changsha
In Changsha, een stad met meer dan vier miljoen inwoners, is een gebouw waar dertig zwaar gehandicapte kinderen zijn opgenomen. De meesten zijn meisjes. Ze zijn door hun ouders voor de ingang van het huis gelegd of zomaar langs de straat. Iemand heeft ze gevonden en naar het tehuis gebracht.
Zo worden duizenden kinderen in China ten vondeling gelegd. Alleen al in Changsha zijn er meer dan 200.000 kinderen die gehandicapt/weeskind zijn. Waar moeten ze al die kinderen plaatsen? Het gebeurt wel dat ze in tehuizen kinderen laten verhongeren om zo weer plaats te maken voor andere kinderen.
Van het geld van de actie willen we de kinderen en de verzorgsters van het tehuis in Changsh helpen:
• De meeste kinderen hebben maar heel weinig kleren aan en zitten heel de dag op een stoeltje. Dokter Tallach onderzoekt de kinderen regelmatig en doet dan oefeningen met ze.
• De meeste verzorgsters hebben geen opleiding gehad. Door het geld van de actie kunnen ze leren hoe ze de kinderen goed moeten verzorgen.
In het tehuis zijn vooral meisjes en kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Waarom zouden er meer meisjes en gehandicapten zijn? Probeer het antwoord eerst zelf te bedenken voor je verder leest.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1998
Mivo -12 | 44 Pagina's