De grote stap naar de arbeidsmarkt
Veel jongeren ervaren de stap naar de arbeidsmarkt als intensief. Je sluit je leven als scholier of student af. In je nieuwe baan krijg je verantwoordelijkheden en verplichtingen die je eerder niet had. Soms kan het om allerlei redenen lastig zijn de juiste baan te vinden. Verschillende organisaties kunnen jongeren een stapje op weg helpen in dit traject. EigenWijs ging in gesprek met Theo Ebbers van de organisatie Talenta en met Arne Schaddelee van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU).
“Denk vanuit je mogelijkheden”
‘Samen werken’ is het motto van Talenta, een christelijke organisatie voor jobcoaching en re-integratie. Soms is het vanwege een beperking, ziekte of omstandigheden voor jongeren moeilijk om de arbeidsmarkt te betreden. Talenta gaat in dat geval samen met de jongere op zoek naar een baan die bij zijn mogelijkheden past. Theo Ebbers: “Wij worden vaak betrokken bij dit proces als jongeren in het laatste jaar van de ZMLK, PRO of VO-opleiding zitten. Tijdens hun schoolopleiding hebben ze al nagedacht over hun competenties en hebben ze stage gelopen in een bepaalde sector. Talenta helpt hen bij het zoeken van een baan die bij hun competenties past en geeft begeleiding tijdens de eerste periode bij de nieuwe werkgever. Overigens weten niet alle jongeren goed wat hun mogelijkheden zijn als ze de school verlaten. Wij kunnen dan hulp bieden in de vorm van een assessment of een studie- of loopbaantraject.”
Het kan ook gebeuren dat een jongere een sterke wens heeft voor een bepaald beroep, maar dat er in die sector weinig kansen liggen. “Het zoeken naar een geschikte baan vliegen we vaak aan vanuit de marktkant. Hoe doet de markt het, in welke sectoren liggen kansen? Vervolgens kijken we naar ‘wat heb jij in huis’ en geven we advies. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een leerling de wens heeft om in de zorg te gaan werken, maar dat er op dat moment op haar niveau geen banen beschikbaar zijn. We zeggen dan: je zou ook nog hier of daar aan kunnen denken. Het is ons doel dat de jongere op dat moment een concrete baan krijgt met een goed arbeidsperspectief.”
Talenta beschikt over een netwerk aan relaties en maakt daar gebruik van bij het zoeken van een passende baan voor een jongere. “Een duidelijk profiel is belangrijk bij het zoeken naar geschikt werk. We kunnen helpen om zo’n profiel op te stellen en dan vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Overigens is Talenta er niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen die door omstandigheden als ziekte of een crisissituatie zijn vastgelopen in het arbeidsproces.”
In de eerste periode bij een nieuwe werkgever biedt Talenta ook jobcoaching aan. “Wij begeleiden een jongere dan in die dingen die van een werkgever niet verwacht kunnen worden of waar de jongere meer hulp bij nodig heeft. Denk aan het opstellen van een inwerkschema of het aanbrengen van structuur in het werk. Jobcoaching is aanvullend op wat de werkgever doet. Het doel is dat de jongere zijn baan behoudt en op een goede manier ingroeit in zijn werk.”
Het komt ook regelmatig voor dat jongeren niet goed weten welke kwaliteiten ze in huis hebben in relatie tot de beperking waar ze tegenaan lopen. Ebbers: “Ze moeten leren denken vanuit hun mogelijkheden en talenten die zij van God gekregen hebben. En die zijn vaak groter dan ze in eerste instantie dachten. In het verleden kwamen jongeren vanaf de ZMLK vaak terecht op een dagbesteding of zorgboerderij. Dat kan goed zijn, maar het gevaar daarvan is dat iemand het er zo goed naar zijn zin heeft, dat er geen doorstroom meer is naar een reguliere baan, terwijl hij genoeg in zijn mars heeft om dat te kunnen. Tegenwoordig proberen we jongeren te plaatsen in een reguliere baan met voorzieningen, al of niet na een periode in de dagbesteding. In ongeveer tachtig procent van de gevallen lukt dat ook. Dat is mooi om te zien.”
“Christelijke loopbaan: elke dag God meer leren dienen in je werk”
Werknemers, zowel jongeren als volwassenen, kunnen in hun werk tegen allerlei problemen oplopen. Ethische vragen, dreigend ontslag, maar ook meer alledaagse vragen over het inkomen en de arbeidsvoorwaarden. De RMU is er voor werkgevers en werknemers en werkt vanuit een christelijke missie. Ook jongeren kunnen met vragen bij de RMU terecht. Arne Schaddelee: “Jongeren hebben vaak een ideaalbeeld bij hun eerste baan. Ze zijn vol plannen aan de opleiding begonnen en kijken uit naar een mooie carrière. Dikwijls valt dat tegen en is de eerste baan niet zo spectaculair als ze gedacht hadden. Wij adviseren hen om daar ontspannen mee om te gaan. God leidt je leven, bouw dit besef in in de manier waarop je met je loopbaan omgaat.”
Als jongeren gaan studeren of werken, krijgen ze vaak te maken met een seculiere omgeving. Dat is spannend, maar Arne Schaddelee is daar ook nuchter in: “In zo’n omgeving wordt er op je gelet, dat is zeker. Maar anderen zijn vaak ook nieuwsgierig naar wat je gelooft. Ze vinden het interessant: ‘Geloof jij dat echt en ga je daar op zondag twee keer voor naar de kerk? Dat is toch wel bijzonder’. Ook werkgevers hebben vaak graag christelijke werknemers, vanwege de hoge moraal die ze hebben.”
De RMU werkt aan bekendheid onder jongeren door onder andere gastlessen te geven. “Op dit moment doen we een ‘college toer’ langs middelbare scholen. Wij merken daar dat jongeren erg bezig zijn met hun identiteit. Recent waren we in een MEAO-groep en we hadden enkele succesvolle zakenmensen te gast. Op een gegeven moment vroeg een jongere: “Dat klinkt wel leuk, zo’n goede baan, maar wat betekent je christen zijn daarin?” Je merkt dat jongeren helemaal niet zo gefocust zijn op geld en blingbling als vaak wordt gedacht. Ze stellen vaak vragen die dieper gaan.”
Jongeren op de middelbare school staan nog voor de keuze van een vervolgopleiding en een beroep. “Volg daarbij je hart, doe niet wat je vrienden doen. Iedereen heeft zijn eigen talenten. Kijk naar de dingen waar jij goed in bent. Leg deze keuze in je gebed aan God voor.”
In sommige sectoren is er momenteel niet veel werk te vinden. Dat is frustrerend voor jongeren, zeker als je net de hele opleiding achter de rug hebt. Toch vindt Arne Schaddelee dat ze niet bij de pakken neer moeten gaan zitten: “Ook daarin geldt: God leidt je leven. Let goed op welke deuren opengaan. Misschien werk je tijdelijk in een werkkring die beneden je opleidingsniveau is. Maar ook daar kan God je gebruiken.”
Ouders kunnen hun kinderen daarin sturen. “Geef je kinderen de ruimte, probeer hen niet je eigen idealen op te leggen. Wijs hen op hun mogelijkheden en talenten en breng hen ontspanning bij. Je eerste baan hoeft niet gelijk je droombaan te zijn. Een loopbaan in christelijk perspectief betekent niet ‘steeds meer succes en inkomen’ maar ‘elk jaar God meer leren dienen in je werk’.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juni 2015
Eigenwijs | 24 Pagina's
