Tips voor ouders
Ouders zijn identificatiefiguren, ook op het gebied van liefde en seksualiteit. Het is goed als kinderen thuis zien en horen hoe de Heere dit heeft bedoeld. Zes tips voor ouders.
Tip 1 | De norm
Het fundament van de seksuele opvoeding rust op Gods Woord. God schiep de hemel en de aarde. Hij schiep ook de mens: mannelijk en vrouwelijk. In Genesis 2 lezen we hoe Adam zijn vrouw ontvangt en een loflied zingt. De Heere gaf seksualiteit aan de mens. “Zij zullen tot één vlees zijn.” Na de zondeval is alles verdorven, ook de seksualiteit. Dat zien we duidelijk, niet alleen in de open-en-blootmaatschappij om ons heen, maar ook in het hart van ons en onze kinderen. Seksuele opvoeding is dan ook dringend noodzakelijk - vanuit de schepping en met diepe verwondering over Gods grote werken.
Tip 2 | Het voorbeeld
De meeste kinderen groeien op in het gezin. Van jongs af zien ze vader en moeder. Zíj zijn allereerst hun voorbeeld. Dat volgen ze na. Hoe gaan vader en moeder met elkaar om? Met liefde? Denken ze eerst aan de ander en dan pas aan zichzelf? Wat zeggen vader en moeder tegen elkaar en hoe zeggen ze het? Ook in de relatie naar de kinderen toe behoren ouders een voorbeeld te zijn. Wees betrouwbaar, zorg voor een warme en veilige omgeving, doe wat je beloofd hebt, wees consequent. Laat je woorden passen bij je daden! Deze dingen horen voluit bij de seksuele opvoeding.
Tip 3 | Het gesprek
Om kinderen over het wonder van geboorte en groei te vertellen, zijn woorden nodig. Spreek af hoe je de geslachtsdelen benoemt. Geen plassertje, want plassen hoort niet in de seksuele opvoeding. Misschien piemeltje of penis? En voor het meisje spleetje? Die woorden zijn goed te gebruiken voor de rest van de seksuele opvoeding. Je praat dus als ouders met je kinderen over het wonder van geboorte en groei. Maar hoe? Soms kun je op vragen van kinderen ingaan. Zo praat je het gemakkelijkst. Vragen ze niets? Zoek dan als ouders zelf de gelegenheid om op tijd met je kinderen te praten: een tante in verwachting, een foto in een boek, een reclamebord op straat. Stel het gesprek niet uit, want ‘de straat’ wacht ook niet. Het is zo jammer als onze kinderen op een zondige, negatieve wijze over het wonder van seksualiteit horen!
Tip 4 | De spelregels
Over welk onderwerp praat je? Wat komt het eerst aan bod en wanneer?
• Van 0-4 jaar leren de kinderen hun geslachtsdelen benoemen. Ze weten het verschil tussen een jongen en een meisje.
• Van 4-7 jaar praten we over de groei van de baby in moeders buik en over de geboorte.
• Van 7-10 jaar wordt op sobere wijze - maar wel eerlijk en duidelijk - vanuit de schepping gesproken over geslachtsgemeenschap.
• Van 10-13 jaar gaat het over het veranderende lichaam. Het meisje krijgt schaamharen en borstgroei. Straks zal ze menstrueren. Daar moet ze goed op worden voorbereid. De jongen krijgt wat later dan het meisje met veranderingen te maken. Hij groeit snel. Er komt haargroei en hij krijgt te maken met zaadlozingen.
Een kind kan soms niet alles bevatten. Dat geeft niet. Alles moet toch meerdere malen verteld worden. Zo komen ze stapje voor stapje meer te weten.
Tip 5 | Het toezicht
Er kan veel verkeerd gaan rond seksualiteit. De Heere geeft vanuit Zijn Woord ons normen en waarden. De Bijbel is sober over seksualiteit. Maar met welke woorden komen onze kinderen thuis? Is het schuttingtaal? Stel grenzen aan dat taalgebruik en vertel ook waarom. De Heere heeft ons zo wonderlijk mooi geschapen! Dan kun je toch zulke woorden niet gebruiken?
We weten dat onze kinderen nieuwsgierig zijn. Al onderzoekend kunnen ze met van alles in aanraking komen. Daarom kan het geen kwaad eens te kijken wat ze lezen, wat ze spelen, wat ze doen. En het internet? Ook al is het gefilterd, waar kijken ze naar? Ons gesprek met de kinderen moet ook gaan over de kleding. Geven we trouwens zelf het goede voorbeeld? We dragen kleding om onze naaktheid te bedekken. Een gezond schaamtegevoel bewaart ons en onze kinderen voor veel zonden.
Als ondersteuning van de seksuele opvoeding kunnen we onze kinderen verantwoorde boeken over dat onderwerp geven. Zijn ze nog jong, bekijk en lees de boekjes dan samen en praat erover.
Tip 6 | De zorgen
Voor veel ouders is het niet zo gemakkelijk over seksualiteit te praten. Je schuift het voor je uit, maar tot hoelang? Leg het in je gebed voor de Heere neer. Hij kan moed, kracht en wijsheid schenken. En probeer toch de drempel over te gaan om met je kinderen te spreken.
Gevaren zijn er genoeg rond seksualiteit. Denk maar aan pornosites op internet, pedofilie, incest. Door een goede seksuele opvoeding, waarin je ook waarschuwt voor gevaar, probeer je je kinderen weerbaar te maken. Ze leren ‘nee’ te zeggen! Een open verhouding tussen ouders en kinderen, regelmatige gesprekken, een luisterend oor, het aangeven van grenzen. Het hoort er allemaal bij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 februari 2009
Eigenwijs | 28 Pagina's
