Als je een kruis moet dragen
Over omgaan met homoseksualiteit
Homoseksualiteit. Misschien ken jij het woord 'homo' alleen als het meest gebruikte scheldwoord op jouw school. Of je maakt er grapjes over met je vrienden. Je hebt een beeld van wat het betekent om homo te zijn. Maar wat als je zelf homoseksuele gevoelens blijkt te hebben? Hoe ga je daarmee om? En zegt de Bijbel daar iets over?
Jij bent door God geschapen als jongen of meisje. Hij gaf je ook de gave van de seksualiteit. Seksualiteit is door de Heere gemaakt. De Bijbel spreekt heel open over deze gave. Tegelijk kan het omgaan met seksualiteit ook veel vragen met zich meebrengen. Eén van die vragen is het omgaan met homoseksuele gevoelens. De meeste mensen hebben een heteroseksuele gerichtheid; als jongen val je op meisjes en andersom. Een klein deel van de jongeren heeft echter te maken met homoseksuele gevoelens. Als jongen voel je je aangetrokken tot jongens, of als meisje tot andere meiden. Het kan veel verwarring geven als je deze gevoelens bij jezelf merkt. Het kan je bovendien ook veel vragen geven over wat de Heere hierin van je vraagt. In dit artikel verkennen we dit lastige thema en proberen we te zoeken naar antwoorden vanuit de Bijbel.
Homoseksualiteit is geen keuze
Jongeren die merken dat ze homoseksuele gevoelens hebben, krijgen soms te maken met moeilijke vooroordelen. Bijvoorbeeld dat ze er zélf voor gekozen zouden hebben. Of dat ze direct een homoseksuele relatie zouden willen aangaan. Of dat ze van de duivel bezeten zouden zijn. Sommige ouders denken dat deze gevoelens vanzelf wel overgaan, als hun zoon maar een leuk meisje tegen zou komen. Deze reacties zijn voor de jongeren die hiermee te maken hebben vaak heel pijnlijk. Homoseksualiteit is geen keuze. Een homoseksuele gerichtheid is een vorm van gebrokenheid die het gevolg is van de zonde. Voor jongeren die homoseksuele gevoelens hebben geldt dat ze dikwijls gehoopt en gebeden hebben dat deze gevoelens over zouden gaan. Maar dat is niet gebeurd. Hij of zij zal onder ogen moeten zien dat deze gebrokenheid er is. Het is belangrijk dat onze gezinnen en kerken een plaats zijn waar jongeren met homoseksuele gevoelens hun strijd en vragen kunnen delen. Je kiest niet voor homoseksuele gevoelens. Je hebt natuurlijk wel een keuze hóe je ermee om wilt gaan.
Je behoort de Heere toe
Christelijke jongeren met homoseksuele gevoelens denken nogal eens dat ze een grotere zondaar zijn dan anderen. Ze schamen zich voor hun gevoelens of denken dat hun zonden onvergeeflijk zijn. Voor alle mensen geldt echter dat we geschapen zijn naar Gods beeld, maar dat de zonde zoveel kapot heeft gemaakt. Als je homoseksuele gevoelens hebt, heb je te maken met een bijzondere vorm van gebrokenheid. Het kan heel moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Dat neemt echter niet weg dat de Heere je geschapen heeft en dat je door Hem in Zijn gemeente bent geplaatst. Je behoort aan de Heere toe, ook als je te maken hebt met een homoseksuele gerichtheid.
Blijf Bijbels denken
We lezen in Psalm 119: Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. In de Bijbel mogen we zoeken naar antwoorden op de vragen waar we in ons leven mee te maken krijgen. Dat geldt ook als je te maken hebt met het kruis van een homoseksuele gerichtheid. De Bijbel spreekt open en eerlijk over de gave van de seksualiteit. De Heere waarschuwt in Zijn Woord ook voor zondige keuzes.
In de Bijbel wordt meerdere keren gewaarschuwd tegen het aangaan van een homoseksuele relatie, bijvoorbeeld in de brieven van Paulus. Bovendien komt al bij de schepping (Genesis 1 en 2) heel duidelijk naar voren dat de Heere de mens als man en vrouw aan elkaar geeft. Een homoseksuele relatie gaat in tegen de orde die God in de schepping heeft gegeven.
Als jij te maken hebt met homoseksuele gevoelens, verdiep je dan in het Bijbelse spreken over seksualiteit en identiteit. Spreek hier met je ouders over, met een ambtsdrager of met iemand anders uit je kerk. Laat je Bijbel je gedachten vormen. Het is verleidelijk om Gods Woord aan de kant te leggen als een boek dat buiten de realiteit staat. Het tegengestelde is echter waar. De Heere weet van onze gevoelens en van onze strijd. Hij wijst ons de weg in Zijn Woord. Dat doet Hij altijd met het oog op ons welzijn.
De Heere roept jou Zijn discipel te zijn
De Heere roept je in Zijn Woord op om voor Hem te buigen en door het geloof Hem te volgen. Dat geldt voor ieder die Zijn Woord hoort. Dat geldt zeker ook als je te maken hebt met homoseksuele gevoelens. Jongeren die merken dat ze homoseksuele gevoelens hebben, denken soms dat het onmogelijk is om christen te blijven. Ze denken soms dat ze moeten kiezen: óf voor hun homoseksuele gevoelens, óf voor een leven als christen. Omdat ze hun homoseksuele gevoelens niet kunnen ontkennen, zeggen ze daarom hun geloof vaarwel. Deze tegenstelling mogen we echter niet maken. De Heere Jezus zegt: Die zijn kruis niet op zich neemt en Mij navolgt, is Mijns niet waardig (Matth. 10:38). Dat is de weg die de Heere wijst: achter Hem aan. Kruisdragen. Dat is geen gemakkelijke weg. Het betekent verloochening van een deel van je gevoelens. Het betekent dat je de keuze moet maken om geen homoseksuele relatie aan te gaan. Dat is geen eenvoudige weg, maar ook geen onmogelijke weg. Mét Hem kan het!
Je hebt medestrijders nodig
Veel jonge christenen die te maken hebben met homoseksuele gevoelens, voelen zich eenzaam. Ze hebben een strijd te strijden, maar durven dat met niemand te delen. Zo strijden ze vaak alleen. Op deze manier loop je het gevaar dat je de strijd te zwaar maakt voor jezelf. Je kúnt het kruis van homoseksualiteit niet alleen dragen, maar het hóeft ook niet alleen. De Heere Zélf bied je Zijn hulp en bijstand aan. Maar Hij wil ook medestrijders geven. Anderen, die naast je staan en die je helpen om als christen dit kruis te dragen. In Prediker 4 lezen we dat iemand die alleen zijn weg gaat, kwetsbaar is en gemakkelijk valt. Maar als je een medestrijder hebt, sta je sterker. Maak dit maar heel concreet. Je hebt anderen nodig die om je heen staan. Je ouders, je vrienden, je gemeente, je kerkenraad, je familie. Deel je strijd. Want samen sta je sterk.
Persoonlijke noot jongere
Hoi, Ik ben Jos en ik ben 27 jaar. Ik wil wat delen van mijn zoektocht rondom homoseksualiteit. Ik ervaarde het als een intensieve zoektocht toen ik net had ontdekt dat ik jongens toch wel erg leuk kon vinden. Gelukkig staat mijn ‘homozijn’ nu niet meer zo op de voorgrond. Het kan intensief zijn om ‘uit de kast te komen’, maar ik heb vooral de voordelen ervaren. Ik wilde dat mijn kerkenraad ook van mijn gevoelens wist. Zij waren niet zo bekend met het thema, maar ze stonden open voor mijn verhaal. Dat was juist wat ik zocht, iemand die luisterde en om samen mee op zoek te gaan naar antwoorden. Belangrijk is voor mij geweest 1 Korinthe 6:11: En dit waart gij sommigen; maar gij zijt afgewassen, maar gij zijt geheiligd, maar gij zijt gerechtvaardigd (…). Als homoseksuele gevoelens niet bij Gods goede schepping horen, mag ik die gevoelens dan omarmen, of is het juist iets om voor Hem te belijden? Soms komen nog wel vragen boven, als: Waar doe ik goed aan, vooral investeren in vriendschappen met jongens of met meiden? Ik probeer vooral te kijken naar wat ik gekregen heb en om dat te waarderen. Dat lukt aardig en het is fijn als anderen me daar soms even bewust van maken.
Ben ik dan...?
Misschien heb jij ook wel eens gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht. Ben je dan dus homo? Diepe genegenheid, het ervaren van geborgenheid of zelfs lichamelijke aantrekkingskracht tot iemand van hetzelfde geslacht hoeft nog niet per se te betekenen dat je homoseksueel bent. Juist omdat je nog in ontwikkeling bent, verandert er nog veel in je leven. Er zijn verschillende voorbeelden van jongeren bij wie dit een voorbijgaande fase was. Andere jongeren merken in de loop van de tijd dat ze biseksueel zijn en zowel homoseksuele als heteroseksuele gevoelens kunnen hebben. Maar er zijn ook jongeren die in de loop der jaren merken dat de richting van hun gevoelens hetzelfde blijft. Het kost dus tijd om te kunnen bepalen waar jouw gevoelens vandaan komen en of ze blijvend zijn. Het is daarom verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan en dit niet meteen breed te delen. Bespreek dit met mensen die je echt kunt vertrouwen. Je ouders, een ambtsdrager of je mentor op school. En leg alles voor aan de Heere. Vraag of Hij je Leidsman wil zijn in de zoektocht naar jezelf.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2024
Daniel | 40 Pagina's
