Jij uniek
Er zijn niet veel jongeren die een unieke hobby hebben, waar ze hun werk van kunnen maken. Mathilde Groothedde uit Ede heeft kleding maken als hobby en ze heeft een duidelijk doel voor ogen. “Het lijkt me heel leuk om in de toekomst mijn klanten te helpen in een eigen bruidszaak.”
Mathilde Groothedde
X woont in Ede;
X is twintig jaar en woont nog thuis net als haar twee jongere broertjes en zusjes. Ze heeft een oudere zus die net getrouwd is;
X is mode- en maatwerkspecialist;
X is begonnen met de meestercoupeuropleiding in Amsterdam;
X heeft een droom om een eigen bruidszaak te beginnen.
Jong geleerd...
“Van jongs af aan heb ik gezien hoe mijn moeder voor mij en mijn twee zussen kleding naaide. Toen ik vijftien jaar was, ben ik op naailes gegaan bij iemand uit onze kerk. Ik vond het maken van kleding erg leuk. Daarom heb ik een specifieke opleiding gekozen aan het Rijn IJsselcollege in Arnhem. Ik ben heel netjes en precies en dat is een handige eigenschap bij het ontwerpen en maken van kleding.”
Mode en maatwerk
“Ik zit uren achter de naaimachine. Ik maak vooral jurken aan de hand van bestellingen die ik binnenkrijg. Ik lever maatwerk en daarmee probeer ik me te onderscheiden van winkels. Elk lichaam is anders, daarom moet je alles zo maken dat het kledingstuk goed aansluit. Ik bespreek eerst met de klant welk kledingstuk ze willen hebben. Daarna meet ik de maten en maak ik een patroon op maat. Vervolgens naai ik een proef model van katoen. Dat proefmodel speld ik helemaal af, zodat ik het aan kan passen als de klant het heeft gepast. Ik pas het patroon aan, net zo lang tot het goed aansluit. Sommige stoffen zijn heel lastig om mee te werken. Een voorbeeld is mijn meesterproefstuk voor school. Ik heb daarvoor een jurkje voor mezelf gemaakt van zijdechiffon. Dat is echt een dun, glad stofje dat snel wegglijdt bij het naaien.”
Droom
“Het lijkt me heel leuk om in de toekomst mijn klanten te helpen in een eigen bruidszaak. Ik heb al een website gemaakt en ik ontvang klanten in een atelier zodat we daar rustig over het ontwerp kunnen praten en zodat we ideeën kunnen uitwisselen. Het is heel leuk om samen te werken met klanten, omdat je samen nadenkt over het ontwerp. Op deze manier krijg ik weer heel leuke en nieuwe inzichten, waar ik in mijn eentje niet op was gekomen. Ik neem nu al opdrachten aan die ik via via krijg. Pas heb ik de trouwjurk van mijn zus gemaakt en verschillende jurken van bruiloftsgasten. Ik heb daar met veel plezier aan gewerkt. Het verschil met een gewone bruidswinkel is dat het bij mij op maat wordt gemaakt.”
Studeren en de toekomst
“Als ik een doel voor ogen heb, dan ga ik daar echt voor. Omdat ik me wil specialiseren in dit vak ben ik dit schooljaar begonnen met de meestercoupeuropleiding in Amsterdam. Dat is best een specifieke opleiding waar ik me helemaal voor wil inzetten, ook al is het een particuliere school. Bij alle plannen die ik heb, besef ik heel goed dat ik dit niet kan zonder Gods hulp. Hij kan mij helpen in mijn werk en met mijn studie. Uiteindelijk gaat het niet om het tijdelijke. God tot je deel hebben voor de tijd en de eeuwigheid is waar het om gaat.”
Andere wereld
"De opleidingen volg ik niet op een christelijke school. Aan het begin van mijn opleiding vond ik het niet moeilijk om te bidden voor mijn eten, maar naarmate mijn klasgenoten en ik ouder werden ging iedereen wat meer over het ‘leven’ nadenken en toen kreeg ik best wel eens vragen. Bijvoorbeeld waarom ik tegen abortus ben en waarom ik niet achter een homohuwelijk sta. Ik vond dat heel lastig om uit te leggen.”
Kerkelijke gemeente
“We hebben een fijne gemeente met veel jongeren. Ik ben blij dat wij niet zo’n gemeente hebben waar mensen in de kerk eerst naar je uiterlijk kijken en aan de hand daarvan bepalen of ze een vriendschap met je willen aangaan. Bij ons maakt het niet uit. We hebben ook een dominee die ons goed begrijpt en hij kan mooi preken. Als jongeren onder elkaar kunnen we soms makkelijker over wezenlijke dingen praten dan met volwassen. Ik vind het daarom heel fijn om naar catechisatie te gaan en naar de JV.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 oktober 2020
Daniel | 32 Pagina's