Gedeelde smart
Vandaag ontmoet ik Arco*, een jongere uit een van onze gemeenten. Een jongere net als jij, die niet bijzonder wil zijn. Een jongere met een andere gerichtheid, die zijn verhaal met ons wil delen. In de hoop dat wij er wat van leren en dat andere jongeren die hiermee worstelen zich hierin zullen herkennen.
Hoe ontdekte jij dat je anders gericht bent?
“Op de middelbare school kreeg ik gevoelens voor een andere jongen. Ik schrok daarvan en probeerde het weg te stoppen. Ik probeerde mezelf te overtuigen van het tegendeel. Maar als je in de loop van de tijd merkt dat je geen enkel gevoel voor meisjes hebt en wel verliefd wordt op jongens, kun je het niet meer ontkennen.”
Wat deed het met je toen je dit ontdekte?
“Ik herinner me vooral een diepgeworteld gevoel van ‘anders zijn’. Je bent anders dan de gemiddelde jongere en dat is vooral voor een puber heel moeilijk. Ik was heel bang dat mijn omgeving zou ontdekken wat er met mij aan de hand was. Hoe zouden ze op me reageren? Allerlei vragen kwamen in mij op. Kan ik homo én christen zijn? Zou ik wel zalig kunnen worden, terwijl ik gevoelens in mijn hart heb, die de Bijbel zo duidelijk afkeurt? Ik voelde me minderwaardig ten opzichte van anderen en kon me niet voorstellen dat de Heere mij lief zou willen hebben. Ik heb me stellig voorgenomen om mijn worsteling niet te delen met mijn ouders en vrienden. Niemand hoeft te weten waarom ik nooit zal trouwen. Ik dacht: misschien gaat het nog wel over, dus dan kun je het maar beter verzwijgen. Maar ondertussen ging ik er bijna aan onderdoor. Er zijn tijden geweest dat alles zó uitzichtloos was, dat ik niet meer verder wilde leven en dat ik veel aan de dood dacht.”
Je hebt je worsteling uiteindelijk wél met andere mensen gedeeld. Hoe ging dat?
“Het ging steeds slechter met me en dat begon op te vallen. Op een dag vroeg mijn moeder alleen maar: “Wat is er toch met je?”. Toen brak ik en heb ik het mijn ouders verteld. Ik was zó bang dat ze boos zouden zijn, dat ze me niet zouden begrijpen of misschien zelfs zouden verstoten. Maar hun reactie was zo anders! Ze gaven me juist heel veel liefde en steun. Ze probeerden me te begrijpen. En ze maakten me heel duidelijk: ik was hun kind en ze hielden onvoorwaardelijk van me. Achteraf had ik het veel eerder moeten vertellen en er niet jaren alleen mee moeten lopen. Toen ik het gedeeld had, voelde ik me zó opgelucht. Het schrikbeeld was in één keer weg.”
Welke plaats hebben de Bijbelse gegevens over homoseksualiteit in je leven?
“Ik ben ervan overtuigd dat huwelijk en seksualiteit bij elkaar horen. Een huwelijk tussen één man en één vrouw. Zo heeft de Heere het geschapen en zo wil Hij het nog. Dus alle vormen van seksualiteit buiten het huwelijk gaan tegen Gods bedoeling in en zijn dus zondig. Het tiende gebod leert me dat ook de verkeerde begeerten al zondig zijn. Deze dingen gelden trouwens voor alle mensen. Voor homo’s en hetero’s, voor singles en getrouwde mensen. Voor mij is het heel belangrijk dat deze Bijbelse principes helder uitgesproken worden. Ik heb deze duidelijkheid hard nodig als steun in mijn worsteling om op een Bijbelse manier met mijn gevoelens om te gaan. Laten we de dingen, in liefde, duidelijk bij naam noemen.”
Je weet nu een aantal jaar dat je anders gericht bent. Welke worsteling geeft dit?
“Op dit moment heb ik er niet meer zo'n moeite mee dat ik anders ben. Dat speelde aan het begin heel erg, zeker in de puberteit. Ik loop nu vooral met de vraag: hoe kan ik mijn leven inrichten naar Gods wil, juist op dit gebied? Ik zal vrijgezel blijven, maar dat is verre van eenzaam! Al ben ik alleen, er zijn mensen om mij heen die om me geven en die er voor me zijn.
Maar mijn gerichtheid heeft wel grote gevolgen. De strijd met de zondige begeerten kan heel hevig zijn. Dat geeft me gebed. De Heere Jezus is verzocht geweest, maar Hij is staande gebleven. Hij is de sterke God die de macht van de zonde kan breken en door Zijn kracht móeten onze zonden gebroken worden. Daarom moeten we met onze worstelingen, begeerten, fouten en gebreken naar Hem toe gaan. Het is juist het werk van de duivel om niet met onze fouten in gebed te durven gaan. Wat heb ik het verzoenende bloed van Christus nodig, om mij te reinigen van al mijn zonden!”
Welke dingen doen jou als anders gerichte jongere pijn?
“Mensen die vragen of ik ook niet eens een vriendin moet gaan zoeken. Mensen die totaal geen idee hebben wat een worsteling inhoudt en dat bagatelliseren. Van grappen over homo’s en schelden met deze woorden lig ik zelf niet meer wakker, maar dat kan voor andere jongeren heel pijnlijk zijn. Dat moet je gewoon écht niet doen.”
Wat zou je jongeren adviseren die hebben toegegeven aan hun gevoelens?
“Ga vooral niet door. De weg terug wordt steeds moeilijker. Probeer, in biddend opzien tot de Heere, te breken met zondige praktijken. Ook als het niet lukt: leg het aan Hem voor. Als jij niet kunt of niet wilt breken, vraag of Hij het verbreekt. Hij is almachtig!
En blijf er ook niet alleen mee rondlopen. Dat maakt de weg alleen maar donkerder, moeilijker en zwaarder. Natuurlijk schaam je je en ben je bang dat iedereen je zal veroordelen. Maar als je dit mag delen met iemand die weet wat het is om een zondaar te zijn, zal de reactie je meevallen. Het is zoveel waard wanneer een betrouwbaar iemand weet van je strijd, eerlijk met je spreekt, je van advies kan dienen en met je bidt. Zoek iemand op die je vertrouwt: je ouders, de dominee, een kerkenraadslid of een goede vriend. Wanneer je nog heel jong bent, kunnen vriendschappen nog sterk wisselen. Deel je verhaal niet met iedereen, maar met een beperkte groep mensen die je écht kunt vertrouwen!”
Wat kunnen wij als gemeenteleden doen voor anders gerichte jongeren?
“Als iemand met je deelt dat hij of zij anders gericht is: luister vooral en vráág vooral wat dit voor de ander betekent. Vul dat niet zelf in. Iedereen die anders gericht is, staat daar weer op een andere manier in. En laat duidelijk merken dat de ander niet overal op hóeft te antwoorden.
Geef vertrouwen en wees betrouwbaar. Wat de ander jou toevertrouwt over iets dat zo privé is als gerichtheid, ga daar heel zorgvuldig mee om. Ouders wil ik aanmoedigen om in alle openheid het gesprek met hun kind aan te gaan als ze merken dat er “iets” niet goed gaat. Verder zijn er feestelijke momenten, waarbij ik geconfronteerd word met dingen die voor mij niet zijn weggelegd: een bruiloft, een kraambezoek, een doopdienst. Het doet me altijd heel erg goed als mensen daar oog voor hebben en soms met een enkel woord of gebaar me laten merken dat ze er voor me zijn.”
Hoe kijk jij naar de toekomst?
“Mijn gebed is dat ik mag ervaren dat de Heere van mij en van mijn strijd afweet. Dat ik in afhankelijkheid van Hem mag leven naar Zijn wil. En dat Zijn genade ook voor mij genoeg is.”
* Arco heet in werkelijkheid anders. Zijn echte naam van Arco is bij de redactie bekend.
Lieve vriend of vriendin met een andere gerichtheid,
Wat kan de weg die je gaat zwaar zijn. De pijn slaat toe als er een bruiloft, zwangerschap of relatie wordt aangekondigd. De weekenden kun je met een eenzaam gevoel ingaan en het kan lijken alsof je niet door de vakanties heen kunt komen. Maar weet dat je niet alleen bent. Jij bent niet de enige met deze strijd!
Wat kan het soms moeilijk zijn en je zwaar vallen, maar de Heere is zo goed! Zie het als Zijn weg. Ga na hoeveel verkeerde en verwerpelijke gedachten je al hebt gehad en leg ze eens allemaal voor Hem neer. Bedenk hoeveel je van Hem hebt gekregen en dank Hem daarvoor. Wend je met je kruis naar Hem toe want Hij is machtig om rust te geven onder het kruis. Zelfs intense blijdschap. Daar is al voor gebeden toen je gedoopt werd. Wat geeft Hij veel goed tegenover zoveel kwaad. Dan is het soms toch in mijn hart: God zij al de eer!
Hartelijke groeten,
Arco
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2024
Daniel | 40 Pagina's
