Groeien tegen de verdrukking in
Jakob ligt op zijn sterfbed. Een voor een komen zijn zonen en buigen zich voor hem neer. De handen van Jakob gaan steeds omhoog. Zo-even is Juda geweest. Jakobs ogen glansden van geluk. Door Juda heen zag hij de komende Messias. Hij heeft het uitgeroepen: “Juda, gij zijt het!” Na Juda kwamen Zebulon, Issaschar en Dan.
Jakob en zijn zonen met hun gezinnen kregen een verblijfsvergunning in Egypte. In Kanaän was geen kruimel brood, maar in Egypte overvloed. Vierhonderd jaar later is het groepje asielzoekers op buitengewone wijze gegroeid tot een miljoenenvolk. Er is een nieuwe Farao aan het bewind gekomen. Die man heeft Jozef nooit gekend en hij weet niet op waarde te schatten wat de behouder van het leven voor het land heeft betekend. Deze koning kijkt met argusogen naar het machtige volk dat zijn land vervult. Overal kom je die typische mensen tegen. Dat kan op de duur niet goed gaan. “Straks raken we in een oorlog verzeild en kiezen ze voor de vijand”, redeneert Farao. Er moet wat gebeuren om het volk van God in aantal en invloed te verminderen.
Plan van aanpak vreemdelingen
Er wordt een plan van aanpak gemaakt. De vreemdelingen moeten werken voor de kost. Hard werken. De woorden die Mozes gebruikt, doen denken aan de dwangarbeid in de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. De Israëlieten worden “verdrukt met lasten” - en - “hun leven wordt bitter gemaakt”. De Egyptenaren doen hen “met hardigheid dienen”. Dit alles met het doel om het volk van God uit te roeien, maar het doel wordt niet bereikt. Integendeel, met verbazing zien de Egyptenaren dat dit volk tegen de verdrukking in groeit. Een nieuw plan maakt duidelijk dat de regering van Farao een schrikbewind is. Alle jongetjes die geboren worden, moeten na de geboorte worden gedood. Dat plan loopt op niets uit. Er blijken godvrezende verloskundigen te zijn die dit plan verijdelen. Het volgende besluit gaat nog verder. Huilende baby-jongens moeten worden opgespoord en in de rivier de Nijl gegooid als voer voor krokodillen. Je krijgt het er koud van.
Wat zegt het over de Heere Jezus?
Kan jij uitleggen wat hierachter zit? In het paradijs gaat het zo verschrikkelijk mis. De dood, als straf op de zonde bedreigd, wordt uitgevoerd. Wat een zegen dat de HEERE ook met een genadeboodschap komt. Genesis 3 vers 15 heb je misschien moeten leren en opzeggen. In die tekst ligt de sleutel voor dit drama. Er is sinds het paradijs een geweldige oorlog. De strijd tussen het zaad (de nakomelingen) van de slang (de duivel) en het zaad van de vrouw (Eva). Uit haar nakomelingen zal de Heere Jezus geboren worden. Die strijd is er altijd in de wereld in het groot en in het klein. Achter de verdrukking van de Israëlieten zit het duivelse plan om op alle mogelijke manieren te voorkomen dat de Heere Jezus geboren zal worden. Desnoods moet daarvoor het hele Joodse volk worden uitgeroeid. Het plan van de duivel en zijn generaal Farao mislukt. De Heere Jezus is op Zijn tijd gekomen om Zijn volk zalig te maken.
Wat leer je ervan?
Nu de duivel de strijd om de komst van Jezus heeft verloren, stort hij zich op de volgelingen van de Zaligmaker. De strijd tussen het vrouwen- en slangenzaad is er altijd. Soms is al gauw helder wat de duivel wil. Denk aan de geschiedenis van koningin Esther. Het hele Joodse volk moet worden uitgeroeid. Iets wat zich onder Hitler heeft herhaald. Wat in het groot gebeurt, gebeurt ook in mensenlevens. Kinderen van God liggen iedere dag onder vuur van de duivel. Je hebt vast weleens gehoord van de drie vreselijke vijanden: de duivel, de wereld en het eigen bestaan van een kind van God. Het is iedere dag oorlog. Gelukkig er is een Sterke Held, die ervoor zorgt dat een kind van God niet sneuvelt. Dat wil niet zeggen dat zo’n strijder niet kan vallen. Een dominee zei vroeger in zijn preek: “Koning Jezus heeft graag jonge rekruten in dienst.” Een rekruut is een soldaat die net in dienst van het leger is gekomen. Ben jij een strijder? Welkom in de strijd!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 januari 2023
Daniel | 36 Pagina's