Armoede in Sudan
Geen eten, geen kleren en geen dak boven je hoofd. Armoede is vreselijk. Armoede betekent honger, ziekte en dood. Wij weten niet wat armoede is, maar de jongeren in Sudan wel. Zij worden elke dag geconfronteerd met een onvoorstelbare armoede.
In Sudan is het al ruim 40 jaar burgeroorlog tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden. De hele samenleving is ontwricht. De oogst mislukt vaak door droogte en overstromingen, maar vooral door gevechten en doordat de mensen op de vlucht moeten slaan voordat er geoogst kan worden. Droogte, zoals aan het einde van 1999, is dramatisch voor de oogst. Droogte in combinatie met oorlog leidt vrijwel altijd tot hongersnood.
Landbouw is de ruggengraat van Sudans economie. Driekwart van de Sudanezen is in deze sector werkzaam. Het land kan bij een goed landbouwbeleid de eigen bevolking van eten voorzien. Maar ja, als het altijd oorlog is..... Tijdens de talloze oorlogen is enorm veel vee vernietigd. Geen vee betekent geen vlees en geen melk. Door alles wat hun in de afgelopen tientallen jaren is overkomen, zijn de mensen in Sudan arm, straatarm geworden. De honger knaagt voortdurend. Hoe kom ik aan eten? Wij vinden het heel wat om een dag door te komen op 1 boterham, maar hoe zou je je voelen als je elke dag maar 1 kommetje rijst krijgt omdat er eenvoudigweg niet meer is? Elke dag minder eten dan je nodig hebt...!
Honger is er naar onderwijs. Op zich willen de jongeren in Sudan graag naar school, maar er zijn nauwelijks mogelijkheden. In veel dorpjes zijn in de scholen, als ze er al zijn, geen schoolboeken, geen pennen, geen schriften, niets! Vooral voor de jongeren, de toekomst van het land, is dit ontmoedigend. Het lijkt net een cirkel. Niet naar school betekent niet leren en niet leren betekent geen mogelijkheid om je land te ontwikkelen. Als je je land niet ontwikkelt, is er tekort aan alles en als je teveel honger hebt, sterf je. Miljoenen Sudanezen zijn hierdoor in de afgelopen jaren al omgekomen. Ook jongens en meisjes, net als jij!
Opvallend is de vraag naar Bijbels. Naast de lichamelijke armoede is er een enorme honger naar het Woord van God. Als je graag alles van de Heere wilt weten, maar je hebt geen Bijbel, hoe moet dat dan? En als je al een Bijbel hebt, maar er komt niemand om jou er iets uit te vertellen, hoe kun je het dan begrijpen?
Onvoorstelbaar eigenlijk, dat in deze moderne tijd, waarin de wereld eigenlijk één dorp is geworden en afstanden nauwelijks een rol spelen, er miljoenen mensen zijn die zo straatarm zijn, elke dag honger lijden en nog steeds geen vooruitzichten op verbetering hebben!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 september 2000
Treffer | 20 Pagina's
