De Gereformeerde Gemeenten: hoe het begon
De meesten van jullie gaan s zondags naar een kerk van de Gereformeerde Gemeenten. Maar hoe zijn onze kerken eigenlijk ontstaan? Meneer Bijl, ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke, vertelt hierover aan Annelize Hoogerland (10), Adryan Hoogerland (9) en Ian Imanse (9) uit Oostdijk.
Adryan: Waarom zijn de Gereformeerde Gemeenten ontstaan en hoe ging dat?
Meneer Bijl: Het boek ‘Vergeet Zijn grote daden niet’ gaat over de geschiedenis van verschillende kerken in de buurt van Krabbendijke. Hier staat ook een foto in van de boerderij in Oostdijk, waar dominee L.G.C. Ledeboer uit Benthuizen verschillende keren gepreekt heeft. Deze dominee is uit de Hervormde Kerk gegaan, omdat er zoveel dwalingen waren in de leer van de kerk.
Vroeger heeft de Heere hervormers als Luther, Calvijn en Zwingli gebruikt om mensen uit de verkeerde leer van de Roomse kerk terug te brengen. Daarom noemden ze deze kerk ‘Hervormde Kerk’, want hervormen betekent: opnieuw vormen, veranderen. Een van die dwalingen was bijvoorbeeld dat je een nieuw hart kan verdienen door heel netjes te leven. Toen heeft de Heere de ogen geopend van Luther, Calvijn en Zwingli. Want dat kan niet, genade is een geschenk van de Heere.
Langzamerhand kwamen er weer nieuwe dwalingen in de Hervormde kerk. Dat zijn dingen die anders verteld worden dan in de Bijbel staat.
Daar heeft dominee Ledeboer het zo moeilijk mee gekregen. Hij wilde alleen naar de Heere luisteren, maar hij moest preken volgens de regels van de kerk en dat kon hij niet meer. Ze hebben hem zelfs in de gevangenis gezet. Daar is ook een boekje over geschreven: ‘Een dominee in de gevangenis’.
Annelize: Waar gingen ze naar de kerk voor de Gereformeerde Gemeenten bestonden?
Meneer Bijl: Er waren verschillende kerken. Bijvoorbeeld de Hervormde Kerk, die staat hier in Krabbendijke nog.
Ook is hier nog een Gereformeerde Kerk. Er waren ook nog wel andere kerken, maar niet bij ons op het dorp. Onze gemeenten zijn ontstaan uit de gemeenten van dominee Ledeboer. Hij vertelde hoe mensen tot God bekeerd konden worden. Daarom waren er door heel Nederland kinderen van God, die vroegen of hij ook eens bij hen kwam preken. Op den duur waren er zo’n 22 gemeenten die door hem gesticht zijn, dat noemen we Ledeboeriaanse gemeenten. Daarvan is onze gemeente in Krabbendijke een van de oudste.
Ian: U bent zelf ouderling, hoe is het om een preek te lezen voor de gemeente?
Meneer Bijl: Ik kan er twee dingen van zeggen: ik zie er tegenop, maar soms zie ik er ook naar uit, want de dienst van de Heere heeft de liefde van mijn hart. Dat doe ik ontzettend graag.
Annelize: Zijn er ook Gereformeerde Gemeenten in het buitenland?
Meneer Bijl: Ja, die zijn er ook. Onze dominee is bijvoorbeeld ook dominee geweest in Canada. En er zijn ook gemeenten in de Verenigde Staten van Amerika, in Australië en Nieuw-Zeeland.
Adryan: wat wilt u tot slot nog zeggen tegen de lezers van Daniël?
Daniël is vooral bedoeld voor jongeren en kinderen. Mensen kunnen elkaar niet bekeren, maar ik hoop dat toch hun belangstelling gewekt wordt voor de dienst van de Heere, want dat is het allerbelangrijkste.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 oktober 2014
Daniel | 32 Pagina's
