Naar de catechisatie... Waarom?
Zondagmorgen. De preek is afgelopen. Voor de laatste Psalm de wekelijkse afkondigingen. 'Aan de gemeente wordt het volgende bekendgemaakt: aanstaande week beginnen de catechisaties weer...' In veel gemeenten zal dit deze weken te horen zijn. Het catechisatieseizoen staat voor de deur! En... ook jij wordt er verwacht!
Catechisatie... Wat is dat eigenlijk? En waarom ga je naar catechisatie? 't ls goed om daar eens bij stil te staan. Je leest ook een reactie van vier catechisanten uit Kapelle-Biezelinge.
Wat is catechisatie?
Catechisatie is ambtelijk onderwijs aan de jongeren in de gemeente. Daar hoor jij dus ook bij! Immers, door je geboorte ben je gekomen op het erf van Gods verbond. Catechisatie wordt gegeven door ambtsdragers. Misschien hebben jullie een eigen dominee. Hij neemt veel catechisaties voor z'n rekening, 't Kan ook zijn dat jullie gemeente vacant is. Er ontbreekt een predikant. De ouderlingen - of soms ook de diakenen - geven dan catechisatie.
Catechisatie is een opdracht van de Heere aan Zijn gemeente. Voordat de Heere Jezus naar de hemel voer, heeft Hij gezegd: Gaat dan heen, onderwijst al de volken... De apostelen moeten gaan leren alles wat Jezus hen geboden heeft. Zij moeten dus onderwijs gaan geven. Dat hebben ze ook gedaan. En de ambtsdragers nú doen hetzelfde.
Leren en onderwijzen
In de Bijbel gaat het heel vaak over leren en onderwijzen. De ouders noeten hun kinderen vertellen over de dienst van God. De geboden van de Heere mogen niet vergeten worden! In het Nieuwe Testament lezen we van Timotheüs. Hij is van jongs af in de Schriften, Gods Woord, onderwezen. En... de Heere heeft het gezegend! Hetzelfde geloof als van z'n moeder en grootmoeder woont ook in zijn hart. Wat een voorrecht als je een godvrezende vader, moeder, opa of oma hebt!
Ook de priesters en de profeten hadden de taak om de mensen het Woord van God voor te houden. Over het hele land verspreid lagen de priestersteden. Overal woonden dus mannen uit de stam van Levi. In de tijd van Elia en Elisa waren er in Israël de profetenscholen. Daar luisterden de leerlingen naar het onderwijs van de profeet. In het Nieuwe Testament komen we de Schriftgeleerden tegen die het volk moesten onderwijzen. Zo zat Saulus uit Tarsen aan de voeten van de geleerde Gamaliël. Maar denk vooral in dit verband aan de allergrootste Profeet, de Heere Jezus. Wat heeft Hij het volk onderwezen! Zoals Hij heeft geleerd, kon geen mens het. Zijn woorden waren met macht. Echt waar... Hij geeft het beste onderwijs!
Verhouding tegenover de Heere
Misschien denk je: maar waaróm moet ik naar catechisatie? Wat is nu eigenlijk het doel ervan? 'k Zal een paar dingen noemen.
Het allerbelangrijkste doel heeft te maken met je persoonlijke verhouding tegenover de Heere. Zoals jij geboren bent, kun je niet sterven. Bekering is nodig! En nu is het voor de Heere niet te wonderlijk om door middel van een eenvoudige catechisatieles je schuld en je zonde te laten zien. Maar je ook te wijzen op de genade die er te vinden is in de Heere Jezus Christus! Psalm 78 zegt het zo mooi: En dat zij hun hoop op God zouden stellen... Kom daarom biddend naar de catechisatie. Laat het niet zomaar een sleur of een gewoonte zijn. Buig je neer voor de Heere en vraag om Zijn zegen!
Onderwijs in de geloofsleer
Het tweede doel is het onderwijs in de geloofsleer. Dat betekent dus dat je je verdiept in de leer van de Bijbel. In veel gemeenten wordt het bekende vragenboekje van dominee Hellenbroek gebruikt. Anderen krijgen catechisatie uit de methode 'Met de Kerk der eeuwen'. Hier wordt - naast het Oude en Nieuwe Testament - vooral de Heidelbergse Catechismus uitgelegd. Hoe belangrijk is de geloofsleer! In de preek hoor je vaak bekende woorden en begrippen, zoals: ellende, verlossing, dankbaarheid, verkiezing, voorzienigheid, bekering, geloof, rechtvaardigmaking, heiligmaking, enzovoort. Op catechisatie worden ze op een eenvoudige manier uitgelegd en leer je ook het verband ertussen zien. Zo kan de catechisatie ervoor dienen dat je de preek beter leert begrijpen.
Verleidende stemmen
Het derde heeft direct te maken met het vorige. De catechisatie is een middel om je voor dwalingen te bewaren. Vooral in onze tijd is dat belangrijk. Van alle kanten gaan er verleidende stemmen op om je op het verkeerde pad te brengen. Daarom moet je geworteld zijn in de Bijbelse leer. Hoeveel horen jullie niet om je heen! Soms klinken kreten als: 'Zet je hart open voor Jezus! Hij is voor alle mensen gestorven. Jezus is ook jouw Vriend!' Het lijkt allemaal mooi, maar in werkelijkheid is het levensgevaarlijk! Met alle liefde wil ik je er dan ook voor waarschuwen. Vraag de Heere om een Bijbelse bekering. Misschien loop je wel met heel veel vragen. Stel ze gerust! Doe het desnoods schriftelijk als je 't moeilijk vindt om er in de hele groep mee te komen. Leg ze bovenal in het gebed voor de Heere neer. Hij is de levende God Die antwoord geeft op het gebed!
Gods werk gaat door
Zo hebben we gezien wat catechisatie is en ook waarom jij er naar toe mag. De Heere roept het je zo indringend en liefdevol toe: 'Mijn zoon, mijn dochter, geef Mij uw hart!' Hij gaat door met Zijn werk. Ook in het jaar 2000. Ook onder jonge mensen. Daar staat Hij Zelf voorin. Want het is waar: In Uwe trouw, zo gunstig toegezeid, zal elk geslacht, ja, 't eind der eeuwen delen. Ook jij?
Een goed catechisatieseizoen toegewenst!
Ik zit nu één jaar op catechisatie. De methode vind ik wel goed. We moeten vragen maken en af en toe een catechismus leren. Dat laatste kost best wat moeite, omdat ik ook nog ander huiswerk heb. Van de vragen die je maakt, leer je ook al heel wat.
Het belangrijkste van catechisatie is dat je je Bijbelkennis uitbreidt. De tijd die ik aan catechisatie besteed, is ongeveer een half uur per week. Als ik ergens alleen niet uitkom, vraag ik het aan mijn vader, moeder of zussen. Een paar keer per jaar hebben we een repetitie. Die leer ik meestal goed om een voldoende te halen.
Het fijne van catechisatie is dat je contact hebt met de ouderlingen. Je ziet en hoort ze altijd 's zondags; in de kerk. Zo leer je ze ook van een andere kant kennen.
Marien Geense
Ons catechisatieseizoen begint eind oktober en eindigt iets voor Pasen. 't Belangrijkste van catechisatie is het onderzoeken van Gods Woord en het behandelen van de catechismus.
Het stellen van algemene vragen vind ik niet moeilijk. Maar om met persoonlijke vragen te komen, is wat minder makkelijk. In een kleinere groep zal ik ze eerder stellen dan in een grote groep.
Er zijn van die dingen waarover je later nog wel eens nadenkt. Zo vertelde een ouderling bij ons op catechisatie van een professor uit Leiden. Hij kende de halve Bijbel uit zijn hoofd. Maar wat er in de Bijbel stond, geloofde hij niet. Toen vroeg ik me af: Hoe is het mogelijk dat iemand die niet in de Bijbel gelooft toch de halve Bijbel uit zijn hoofd leert?
Marieke van Hekke
De catechisatiemethode die wij gebruiken heet 'Met de Kerk der eeuwen'. Eerst lezen we een Bijbelgedeelte. Door met z'n allen de vragen te bespreken, leren we daar veel van. We praten met elkaar over de gemaakte vragen. We horen iedere week dat we niet kunnen sterven zoals wij geboren zijn, maar alleen door Gods genade zalig kunnen worden.
Ik maak mijn vragen van het hoofdstuk dat die week aan de beurt is. Je komt tot de conclusie dat er dingen in de Bijbel staan waar je anders overheen leest. Het is fijn dat we de vragen die we hebien altijd mogen stellen!
Anneleen Niewenhuijse
Ik heb catechisatie op donderdagavond. Een catechisatieles duurt 45 minuten. We beginnen met zingen en Bijbellezen. Het lezen gaat meestal om de beurt. Dan bidt de ouderling. Als we een catechismusvraag moeten leren, overhoort hij die eerst. Daarna bespreken we de vragen en het volgende hoofdstuk. Als wij vragen hebben, komen die ook aan de orde.
De vragen die opgegeven zijn, maak ik meestal 's zondagiddags. Als we nog wat moeten leren, doe ik dat ook. Aan de repetities die twee keer per jaar worden gehouden, leer ik meestal wat langer.
Zo leer je op catechisatie meer inhoudelijke dingen over de Bijbel en de catechismus. Vooral de laatste avond van het seizoen vind ik fijn. Je mag dan van tevoren (schriftelijk) vragen stellen die op die avond worden beantwoord. Zo komen er iets meer actuele vragen op tafel. Verder is het contact wat je met je oude klasgenoten hebt erg leuk!
Han Kleppe
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 september 2000
Daniel | 32 Pagina's
