Juliana - 80 jaar
„Ik wil hier mei nadruk vaststellen dat voor een koningin haar taak als moeder even belangrijk is als voor iedere andere vrouw." Zomaar een zinsnede uit de toespraak van prinses Juliana op de dag dat zij koningin werd. In het begin van haar regering heeft haar dochter Beatrix eens gezegd: „Koningin-zijn. dat is zoiets als moeder-zijn van een heel volk." Tijdens haar regering heeft koningin Juliana steeds opnieuw bewezen dat zij als een moeder met ons volk meeleefde, met name in tijden van zorg en verdriet. In dit artikel willen we ter gelegenheid van Juliana 's tachtigste verjaardag iets vertellen over onze voormalige koningin-met-eenmoederhart.
In voorbereiding
Als het aan koningin Wilhelmina had gelegen, had prinses Juliana tien jaar eerder haar taak overgenomen. Zij wilde graag op 6 september 1938. als zij haar veertigjarig regeringsjubileum vierde, aftreden. Juliana en Bernhard schrokken van deze wens. Beiden voelden zich nog niet voldoende voorbereid op de zware taak van Koningin en Prins der Nederlanden te zijn. Bovendien had de ervaring hen geleerd dat het koningschap een volledige baan is, die weinig tijd overlaat voor het gezinsleven.
Voor zij uit de schaduw van de troon zouden treden, wilden zij graag nog meer tijd hebben voor hun jonge gezin.
Koningin Wilhelmina begreep dit. Zij wist hoe moeilijk het koningin-en moeder-zijn te kombineren viel.
In de tien jaar die volgden, kreeg het prinselijk paar nog drie dochters. Door de oorlog, die in deze periode viel. zijn deze jaren geen tijd van ongestoorde rust geweest voor hun gezin.
F.nkele jaren na de oorlog, op 6 september 1948. werd Juliana ingehuldigd. In de maanden, waarin zij als regentes voor haar moeder was opgetreden, was zij reeds vertrouwd geraakt met het koningschap.
Een dubbele taak
Vanaf deze tijd begon voor koningin Juliana het zoeken naar een goede tijdsverdcling lussen haar gezin en haar land. Juliana heeft zich voor haar gezin altijd zoveel mogelijk ingezet. De schoolkeuze voor haar kinderen, later hun huwelijkskeuze, de geboorte en het opgroeien van de kleinkinderen hebben allemaal haar volledige belangstelling en toewijding (gehad).
Rustpunten voor het gezin, zonder dat ook de regeringstaken haar tijd vroegen, waren de gezamenlijke (wintersport) vakanties. Tijdens deze vakanties wilde Juliana niet gestoord worden door allerlei fotografen en mensen van de pers. Ze wilde dan onbekommerd genieten.
Waren er echter staatszaken, die haar aanwezigheid vereisten. dan was koningin Juliana op haar post. Ze vertrok dan later naar het vakantieverblijf of reisde op en neer naar Nederland. Voor haar gezin waren dit niet dc gezelligste vakanties.
Dat het koningin Juliana toch vaak gelukt is om haar aandacht te verdelen tussen haar gezin en de belangen van Nederland, blijkt uit een uitspraak van prinses Irene: ..Ik heb er bewondering voor hoe mijn moeder steeds de tijd en de rust heeft gevonden om bij ons te zijn. Ik denk. dat het voor haar zeer frustrerend is geweest om ons niet zoveel tijd tc kunnen geven als ze had gewild, maar ze heeft het naar mijn gevoel heel knap weten te verdelen.”
Vol belangstelling
Als een goede 1 andsmoeder heeft koningin Juliana zich altijd volledig voor haar „gezin" ingezet.
Ze wilde zich zo goed mogelijk aan haar taak wijden. Dit hield voor haar bijvoorbeeld in dat ze van alle staatsstukken, waaronder ze haar handtekening moest zetten, eerst kennis nam.
Op werkbezoeken, die ze in ons land aflegde, bereidde de koningin zich grondig voor. Zc liet zich erover informeren en las over de streek en de instellingen die ze zou bezoeken. Vaak kwamen er tijdens zulke bezoeken toch onverwachte aspekten naar voren, waarover de koningin dan zoveel mogelijk wilde horen. Ze verdiepte zich echt in de dingen waar ze mee te maken kreeg. Hierdoor liepen de geplande tijdsschema's, tot wanhoop van de organisatoren, regelmatig uit de hand.
Bewogen
In haar werk bleek koningin Juliana een bewogen vrouw te zijn met het lot van haar onderdanen. Dit kwam met name naar voren als het mensen uit de maatschappij betrof, die extra zorg en aandacht nodig hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de gehandicapten. Bij deze groep mensen heeft Juliana zich altijd nauw betrokken gevoeld. Na haar abdicatie in 1980 zette zij zich geheel in voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten. In 1981 was zij erevoorzitster van de Nederlandse kommissie van het Internationale Jaar van de Gehandicapte.
Watersnoodramp
Dat koningin Juliana vooral ook in tijden van verdriet nauw meeleefde met het Nederlandse volk. is duidelijk geworden in de dagen van de watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953.
Toen Juliana hoorde dat grote delen van zuid-west Nederland onder water stonden, zette zij alle afspraken opzij om de rampgebieden te kunnen bezoeken. Ook prins Bernhard, die zich in New York bevond, vloog direkt terug om dit leed mee te dragen. Koningin Juliana probeerde zoveel mogelijk troost te bieden. Zo bracht zij eens konijntjes mee, omdat veel kinderen hun huisdier hadden verloren door de overstromingen. Ook hun kinderen en prinses Wilhelmina deden zoveel als ze konden voor de mensen, wie deze ramp trof.
Regelmatig bezocht Juliana hierna de overstroomde gebieden. om te kijken hoever de herstelwerkzaamheden vorderden. Zij was één van de genodigden bij de officiële voltooiing van het Deltaplan op 4 oktober 1986.
Koningin-af
Ruim eenendertig jaar heeft koningin Juliana. met naast haar haar man en kinderen, haar werk mogen doen. Na haar vijfenzeventigste verjaardag ging ze er mee door. omdat ze er nog volop plezier in had. Ze voelde zich uitstekend en zc wilde haar dochter nog de tijd gunnen om zich aan haar gezin te wijden.
Tijdens haar intreerede op 30 april 1980. heeft Beatrix haar dank aan prinses Juliana laten blijken met de volgende woorden: „Uit diepe, diepe dankbaarheid voor alles wat wij van u ontvingen, zal deze dag, ook in de toekomst, verbonden blijven met uw wijsheid, uw medeleven, uw moederliefde - want deze dag zal blijven: Koninginnedag.”
Dat het Nederlandse volk deze dankbaarheid deelde, is telkens opnieuw gebleken, zowel tijdens de verjaardagen van prinses Juliana en prins Bernhard als op andere hoogtijdagen.
Prinses Juliana heeft, bij de gratie van God. veel voor ons land en volk mogen betekenen. Wij wensen prinses Juliana, haar man cn (klein)kinderen toe. dat de Heere hen ook in de toekomst in alles nabij zal zijn.
Eeuwen lang geleden, kwam in druk en kruis, van God afgebeden, ons Oranjehuis.
Ook in later dagen bleek ons vorstenhuis mee te willen dragen allerhande kruis.
Bidden wij gestadig, voor de (oud)koningin: God zij haar genadig en ook haar gezin.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1989
Daniel | 32 Pagina's
