Inleiding
Koeien die medicijnen maken, bacteriën die een zoetstof voor frisdrank produceren, tomaten die niet meer aangetast kunnen worden doorziekten .... het klinkt te wonderlijk om waar te zijn. Toch komt dit niet voort uit het brein van iemand die aan het fantaseren is geslagen. Het zijn onderwerpen waar wetenschappers zich heel serieus mee bezig houden.
Door te 'knutselen' aan het erfelijk materiaal van bacteriën, planten, dieren of mensen kunnen ziekten uitgebannen worden, rassen verbeterd maar ook vreselijke gedrochten gemaakt worden.
Dat 'knutselen aan erfelijke eigenschappen' heet genetische manipulatie, het onderwerp waaraan we in deze schets aandacht besteden.
Allereerst gaan we na waarover we het hebben als we spreken over 'genetische manipulatie'. We zetten daarvoor wat gegevens uit de biologie op een rijtje.
Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden die genetische manipulatie biedt of kan bieden. Op welke gebieden kan genetische manipulatie worden toegepast? Tenslotte staan we stil bij de vraag of alles wat misschien technisch mogelijk is, ook verantwoord is. Mag de mens ingrijpen in de schepping en zo ja, tot hoever?
Foto omslag: Elektronenmicroscopische opname van een cel Uit: Kirchmann, L.-L. e.a., Anatomie, Fysiologie en enige Pathologie Lochern, 1985
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 1995
Mivo +16 | 24 Pagina's