2. Wist je dat...? over popmuziek
Om een juiste mening te vormen over popmuziek is het belangrijk dat je kennis hebt van een aantal feiten. Feiten die je mogelijk nog niet wist, maar die noodzakelijk zijn te weten. Dit artikel kan niet meer zijn dan een korte inleiding. Voor een beter inzicht over de achtergronden van popmuziek, verwijzen we naar het boekje "Over muziek gesproken ..." waarin een apart hoofdstuk gewijd is aan deze muziek.
Wist je dat de naamgeving van popgroepen vaak boekdelen spreekt?
Eén van de popgroepen noemt zich The Stranglers, dat betekent: De Wurgers. Motivatie voor deze naamgeving is: "Je noemt jezelf een wurger als je mensen wurgt. Hen bij de strot grijpen als dat nodig is. Het is veel direkter en positiever dan wanneer je je band Green Grass of Nektar zou noemen. Dan weet iedereen natuurlijk ook meteen waar je staat. En dat geldt ook voor The Stranglers. Ik en jij, weet je, en ik ben de wurger ... Scherpe kanten in plaats van lieve ronde vormen."
De popgroep die inmiddels niet meer bestaat maar wel zeer bekend was, "Doe Maar", geeft als reden voor de naamgeving: "Simpele muziek ... Wij heten Doe Maar en dat moet het uitstralen ook. Doé maar."
De popgroep KISS heeft een naam die in wezen een afkorting is van "Knights in Satans Service" (Knechten in Dienst van Satan).
KISS is niet klein te krijgen. De vier ontketende heavies hebben de afgelopen jaren enige commerciële tegenslagen te verduren gekregen en zelfs de maskers moeten afleggen. Anno 1984 ziet de toekomst er echter weer rooskleurig uit. Na 14 groepselpees en vier soloprojekten is de nieuwste KISS op de sidderende wereld losgelaten: ANIMALIZE. De nieuwste beestachtigheid. KISS: weer beestachtig goed.
Wist je dat de tekst van popliedjes meestal een onbijbelse boodschap bevat?
Gods Woord houdt ons voor dat er na dit leven twee bestemmingen zijn: de eeuwige dood of het eeuwige leven. Peter Koelewijn, een bekende Nederlandse popzanger, heeft een lied gemaakt met de titel "Een sprong in het duister". Hierin vertelt hij dat de dood een sprong in het duister is, net als de geboorte, het huwelijk ook een sprong in het duister is. Zo worden jongeren misleid.
In popsongs wordt veelal de vrije benadering van de liefde bezongen. Ook revolutie en agressie zijn veelvuldige thema's die in de popmuziek naar voren komen. Popplaten ontvangen de meest afschrikwekkende titels. Om er enkele te noemen: Festival of death - Kill 'em all - We come to kill.
Michael Jackson
... Ik heb de hele wereld rondgereisd, kon ieder meisje krijgen dat ik wilde. Nu denk je waarschijnlijk dat ik gelukkig ben, maar dat ben ik niet. Iedereen kent m'n naam en faam, maar het is eigenlijk net een gekkenhuis. Het is eenzaam aan de top. Luister naar de band die alleen voor mij speelt en de mensen die betaalden om me te zien. Al het applaus, al het feestgedruis, oh wat is het eenzaam aan de top ..."
"Wij zingen in het Achterhoekse dialect en dat doen we al bijna tien jaar. Dus ruimschoots voordat de Nederlandse popmuziek doorbrak. Bovendien hebben wij al jarenlang succes en niet pas de laatste twee jaar! Verder zou ik willen opmerken dat onze muziek geënt is op de Amerikaanse rock & roll en rythm & blues. Onze teksten zijn ook heel anders. Zoals iedereen zo onderhand wel zal weten, staat de boer vaak centraal en natuurlijk het heken en daldeeën oftewel heerlijk feesten."
De live-optredens van Normaal zijn onvergetelijk. Volle zalen met een laaiend enthousiast publiek en nergens zijn de bieromzetten zo hoog. Vanaf oktober wordt het ieder jaar rustig rond de groep. Hoe komt dat eigenlijk? "We hebben een vaste regelmaat. Dat betekent negen maanden intensief en veel optreden en drie maanden stoppen. In die tijd nemen we allereerst een welverdiende vakantie en daarna gaan we nieuwe nummers uitwerken en op de plaat zetten. Eind januari gaan we met de nieuwe toernee beginnen, waarvoor een schitterend decor is ontworpen. Verder gaan we weer gewoon onze eigen gang zoals we dat al jaren doen. Gewoon Normaal!"
Wist je dat het gebruik van drugs door veel popmusici wordt gestimuleerd?
Veel popmusici zijn verslaafd aan drugs en geven hierdoor het slechte voorbeeld, te meer omdat veel jongeren hun popidool hebben. Veel popzangers beschrijven in hun songs de ervaring van het onder invloed van drugs zijn.
The Beatles hebben een nummer gemaakt met als titel "Lucy in the Sky with Diamonds" (Diamonds is een benaming voor een soort drugs). Titel van een lied van de zanger John Dillinger is "Cocaine in my brain".
Wist je dat liefde en seks een belangrijke rol spelen in de popkultuur?
In de teksten van popsongs en in het optreden van popgroepen komt tot uiting dat er sprake is van bandeloosheid, geen waarden en normen meer op seksueel terrein. Losse flirts en liefkozingen zonder liefde worden bezongen.
John Travolta en Olivia Newton John zingen in Saturday Night Fever: "Maandag, dinsdag, enzovoorts - nou ja, 'k moet werken, maar ik baal ervan! 't Leven begint pas op zaterdag. Dan ben ik er voor de liefde, lekker dansen in de disco". Olivia Newton John maakte een lied getiteld "Let's get Physical" Prince, een popzanger, is betiteld als "een profeet van seksuele anarchie". Groepen als AC/DC, David Bowie, Alice Cooper, Grand Funk's muziek brengen teksten ten gehore waarin de seksuele uitspattingen openlijk naar voren komen.
De ontwikkelingen binnen de popmuziek lopen parallel met de ontwikkelingen binnen een maatschappij. De muziek past geheel bij de levensrevolutie.
Dr. H.R. Rookmaker.
Wist je dat popmusici mensen ophitsen tot bepaald gedrag?
Over het optreden van The Rolling Stones: "De woorden die hij (popzanger) zong hadden een vreemde uitwerking op het publiek. Ze werden hysterisch. Overal hoorde je gillen en kon je blinkende messen waarnemen".
Een krantenbericht over Michael Jackson: "De videoclips van Michael Jackson en de groep ABC maken jonge televisiekijkers gewelddadig, aldus een rapport van de Amerikaanse Nationale Raad tegen Geweld op de Televisie".
Donna Summer en ex-Beatle John Lennon maken de jongeren het minst gewelddadig en a-sociaal. Op één lijn met Jackson zitten daarentegen The Rolling Stones, Billy Idol, KISS, Devo, Duran Duran, e.a.
Uit het verslag van een optreden van zanger Shakin' Stevens: "Shakin' Stevens begint kalm, maar als hij ophoudt, staat de zaal op z'n kop".
Wist je dat muziek een lichamelijk en psychisch effekt op de luisteraar kan hebben?
Er zijn vier kenmerken in de popmuziek die een uitwerking kunnen hebben op het lichaam en op de geest van de mens.
1. Herhaling. In de popmuziek wordt veel gebruik gemaakt van herhaling. Het negatieve effekt hiervan is dat mensen onder hypnose worden gebracht. Op deze wijze krijgen popmusici tijdens popconcerten macht over hun publiek. Dit leidt vaak tot hysterische uitbarstingen, zelfkastijdingen en dergelijke demonische uitlatingen.
2. Beat. Hiermee wordt de zware, aanhoudende, maatslag bedoeld. Beat zweept op. Het maakt de luisteraar onrustig. Beat is niets anders dan een overbeklemtoning van het ritme.
3. Sterkte of intensiteit van het geluid. Geluid wordt gemeten in decibels. Bij geluid van 70 decibel is een samentrekking van de bloedvaten waar te nemen. Geluid van 140 decibel wordt als pijnlijk ervaren. Is het geluid sterker dan 140 decibel, dan treden er allerlei lichamelijke veranderingen op: samentrekking van bepaalde spieren, droge mond, vergrote pupillen, prikkeling van het hart, enz.
4. Trillingen. Bepaalde geluiden zijn niet meer natuurlijk, maar worden door technische apparatuur voortgebracht. Men maakt onderscheid tussen laag- en hoogfrequente trillingen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde geluiden een lichamelijk en psychisch effekt op de mens kunnen hebben. Zo is bekend dat bepaalde muziek de toevoer van adrenaline en geslachtshormonen kan stimuleren. Zonder een uitvoerige beschrijving te geven van de lichamelijke effekten, is bewezen dat het gevolg een bewustzijnsvernauwing bij de hoorder is.
Wist je dat popsterren aanbeden worden?
Iedere popgroep heeft zijn eigen fanclub, waarvan alle aanhangers lid kunnen worden.
Een krantenknipsel vertelt het volgende: "Weet je, ik heb hem vorige week nog aangeraakt, schreeuwt een meisje met tranen in haar ogen. Ze heeft het over Simon LeBon, de knappe zanger van Duran Duran".
Agenda's worden volgeplakt met foto's van popsterren. De popindustrie maakt buttons, T-shirts met popzangers daarop afgebeeld.
Wist je dat popmusici veelal bezig zijn om Satan in plaats van God te eren?
De popgroep The Rolling Stones heeft een lied gemaakt met de titel "Sympathy for the devil".
De groep AC/DC betitelt één van hun platen met de naam "Highway to hell". De hoofdsong van deze plaat bevat de woorden: "I'm on my way to the promised land. I'm on the highway to hell".
Bill Ward, een lid van de popgroep Black Sabbath, heeft gezegd: "Satan zou God kunnen zijn", terwijl Geezer, een ander lid van dezelfde groep, meent dat hij de zevende zoon van de zevende zoon van Lucifer is en dat hij daarom de duivel kan zien.
David Bowie, een bekende popzanger, heeft gezegd: "Rock is altijd de muziek van de duivel geweest. Je kunt me er niet van overtuigen dat het niet zo is. Eerlijk, ik geloof alles wat ik heb gezegd. Ik geloof dat rock and roll gevaarlijk is".
Wist je dat het luisteren naar popmuziek vaak onschuldig begint, maar niet onschuldig eindigt?
Een jongen van 25 jaar vertelt het volgende: "Ongeveer vanaf m'n tiende jaar luisterde ik regelmatig naar Hilversum III en naar Veronica natuurlijk. Veronica was destijds nog een zendpiraat. Ik was 13 jaar toen ik de eerste elpee kocht: "Neil Diamond, Greatest Hits". Kort daarna volgde er een plaat van Simon and Garfunkel, "Bridge over troubled water". Ik kreeg de smaak te pakken: m'n treinbaan werd verkocht en een pick-up kwam er voor in de plaats, spoedig gevolgd door een cassette-deck. Meer tijd en geld spandeerde ik nu aan de muziek. M'n platenkollektie breidde zich snel uit. En de muziekkeuze veranderde, vooral ook door wat ik bij vrienden hoorde. Ik kocht elpees van Santana, Yes, Elton John, maar ook Deep Purple, Status Quo, Queen ... Langzamerhand vond ik alles zo'n beetje goed: als het maar hard was en als je er maar lekker op kon swingen. Het kwam zelfs zo ver dat ik met vrienden een drive-in discotheek voor optredens op scholen opzette. Op een gegeven moment had ik zelfs 90 elpees en ongeveer 15 cassette-bandjes. Achteraf zeg ik: het hek leek toen echt van de dam."
Wie zich inlaat met popmuziek, begeeft zich op een hellend vlak.
Waarom nadenken over popmuziek?
In dit hoofdstuk zijn enkele feiten en achtergronden opgenomen. Misschien heb je bij het lezen hiervan gedacht: "Moet dat nu? Is het wel nodig om zo open over dit onderwerp te schrijven? Er staan nog al wat schokkende berichten in." Veel jongeren, en mogelijk ook ouderen, zullen dit bezwaar kunnen herkennen. Toch is het nodig! En wel om verschillende redenen:
1. Als je nog nooit hebt geluisterd, heb je nu enkele redenen om anderen in liefde te wijzen op de gevaren en zo kun je komen tot een gesprek.
2. Wanneer je zo nu en dan luistert, zul je inmiddels voldoende argumenten hebben om nooit meer te luisteren. Lees voor alle zekerheid Rom. 12:2 eens door.
3. Wanneer je een liefhebber van popmuziek bent, zul je na het lezen van deze bijdrage moeten toegeven dat dit luistergedrag niet goed te praten is. Stop er dus mee.
Nog een advies: Lees ook het boekje "Over muziek gesproken" eens aandachtig door.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 oktober 1985
Mivo +16 | 24 Pagina's