Thomas
Pagina 3
Vindplaats van de teksten:
- Joh. 11: 16
- Joh. 14: 15
- Joh. 25: 25
- Joh. 20: 28
Pagina 4
Het karakter van Thomas: zie achtergrondinformatie. Andere sprekende karakters van discipelen:
* Petrus - de ontvlambare, de onstuimige
* Johannes - de zachtmoedige, de liefdevolle
Pagina 5
Thomas had in zijn verdriet de eenzaamheid niet moeten zoeken. Wanneer hij bij de anderen was gebleven, had ook hij de Heere Jezus gezien en was zijn verdriet eerder veranderd in blijdschap.
Pagina 6
Een van de belangrijkste oorzaken van twijfel is dat we niet vertrouwen op de Heere, niet open staan voor Zijn Woord en Zijn beloften. In plaats daarvan zien we op onszelf, op onze zonden, op de omstandigheden en op de wereld om ons heen. En de vorst der duisternis, die altijd gereed staat, ons bij de Heere vandaan te houden en te halen, zaait het zaad van de twijfel in onze harten. Doe niet als Thomas! Sluit jezelf niet af als je vol twijfels bent. Praat erover met een goede vriend of vriendin, met je vader of moeder, met een ouderling of dominee. Het is de moeite waard er over te praten. En bidt; bidt toch! Vraag of de Heere je twijfels wil wegnemen. Veel tieners twijfelen. De zekerheden uit de kinderleeftijd zijn verdwenen. Nieuwe zekerheden moeten daarvoor in de plaats komen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom is de tienerleeftijd een moeilijke maar ook belangrijke leeftijdfase. Die twijfel is niet altijd zomaar te vergelijken met de twijfel van Thomas. Thomas was een twijfelende gelovige. Bij twijfel die behoort bij een ontwikkleingsfase, kun je dat niet zonder meer aannemen. Toch biedt de twijfel van Thomas een goed aanknopingspunt om eens over de twijfel die jongeren hebben een eerlijk gesprek te voeren. Laat ze er maar mee voor de dag komen. Probeer ze te begrijpen. En wijs ze er ook op die twijfels aan de Heere voor te leggen in het gebed. Hij kan die twijfels wegnemen, vergeet ook niet in het dankgebed aan het eind van de avond twijfelende jongeren aan de Heere op te dragen.
Pagina 7
Voor het geloof uitkomen is een opdracht! In woorden en in daden. In je eigen (beschermde) kring maar ook in de wereld. Als een lichtend licht, als een zoutend zout.
Pagina 8
Hoe kun je "nat" worden? zoals Smytegelt het uitdrukt
* in de kerk
* op de vereniging door het lezen van de Bijbel en en daarop gegronde boeken
* door middel van het gebed
Pagina 10
Abraham
Geloofsdaden:
o.a. - het gaan naar het land dat de Heere hem wijzen zou
- de bereidheid Izak te offeren
Ongeloof:
o.a. - het nemen van Hagar tot vrouw
Mozes
Geloofsdaden:
o.a. - het pleiten voor Zijn volk op de Sinal na het feest rond het gouden kalf
Ongeloof:
o.a. het slaan op de steenrots
David
Geloofsdaden:
o.a. - de strijd met Goliath
Ongeloof:
o.a. - het vluchten naar de Filistijnse stad
Elia
Geloofsdaden:
o.a. - bij de weduwe te Zarfath/en op de Karmel
Ongeloof:
o.a. - in de woestijn
Petrus
Geloofsbelijdenis:
o.a. - Gij zijt de "Christus Gods "
Ongeloof:
o.a. - ziende op de golven, zonk hij weg
Pagina 11
De tekst is: Zalig zijn zij die niet zullen gezien en nochtans zullen geloofd hebben,
Pagina 12
Het is een bekende vraag waarom de Heere nu niet meer door profeten spreekt, waarom Hij Zich niet meer op aarde laat zien. De Heere sprak door profeten om de mensen op die manier Zijn wil bekend te maken. Hoe kunnen we nu te weten komen wat God wil? Wel, je kunt het lezen in de Bijbel, het Woord van God. Als je daarin zoekt kun je de Heere vinden. In Joh. 20: 30 en 31 kun je lezen waarom de geschiedenis van Thomas in de Bijbel staat: opdat we kunnen lezen en geloven dat de Heere Jezus Gods Zoon is. Als je in Hem gelooft, zul je eens voor eeuwig bij Hem mogen wonen. Hoeveel mensen geloofden er in de Heere Jezus toen Hij op aarde was? Wat zei de Heere Jezus in de gelijkenis van de rijke man en arme Lazarus: Ook al zou er een dode opstaan, ze zullen het evangelie niet geloven, ze hebben de wet en de profeten en hebben daar genoeg aan. Hoewel wij de Heere Jezus niet meer kunnen zien, Hij ziet ons wel en wil ons het geloof schenken door Zijn Woord en Geest.
Daarom: Zalig zijn zij die niet zullen gezien hebben en nochtans zullen geloofd hebben
Het gevaar bestaat om de twijfel van Thomas te veroordelen. Laat goed uitkomen dat er een levensgroot verschil bestaat tussen het ongeloof van Thomas en dat van de farizeeërs, Thomas wilde niet geloven omdat hij bang was zich te vergissen. De farizeeërs wilden niet geloven omdat ze in Jezus een aantasting van hun macht zagen.
Anderzijds is ongeloof altijd verkeerd!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 februari 1988
Mivo +12 | 24 Pagina's