Gelijkenis van de koninklijke bruiloft
Een persoonlijke uitnodiging... Stel je voor dat je op een goede dag een brief krijgt met daarop het stempel van het koninklijk huis. Heel nieuwsgierig maak je hem open en tot je grote verwondering lees je dat je uitgenodigd bent voor een grote feestmaaltijd die de koning houdt ter ere van zijn zoon. Zou je niet heel erg vereerd zijn met deze uitnodiging en alles op alles zetten om naar het feest te komen...? Maar stel dat je deze uitnodiging in de wind zou slaan en niet naar het feest zou gaan. Dat zou betekenen dat je niet alleen onverschillig staat ten opzichte van de uitnodiging maar ook dat je de koning in zijn nodiging zelf niet serieus neemt. En dat zou verschrikkelijk zijn. Hierover gaat het ook in de gelijkenis van de koninklijke bruiloft. Genodigden sloegen de uitnodiging af, maar anderen namen hem aan. Zij kregen een bruilofskleed. Dat alles heeft ook ons veel te zeggen. Daarover gaat deze schets.
Toen de Heere Jezus voor de laatste keer in Jeruzalem kwam, waren er veel mensen die Hem omringden om Zijn woorden te horen. Sommige van deze mensen geloofden dat Jezus werkelijk de Messias was, Die komen zou. Zij geloofden Zijn woorden. Maar er waren ook anderen, zoals de farizeeërs en de schriftgeleerden. Ze waren zo trots dat ze meenden dat ze de woorden van de Heere Jezus niet nodig hadden. Tollenaars en zondaren waren slecht, maar zij niet. Zij hadden geen bekering nodig. En daarmee verwierpen ze Jezus als hun Koning.
Om hen hiervoor te waarschuwen, vertelt de Heere hen de volgende gelijkenis:
Een zeker koning wil een grote bruiloft houden ter ere van zijn zoon. Al lang van te voren zijn de gasten genodigd. Als de dag van de bruiloft nadert, stuurt de koning nogmaals zijn knechten uit om hen aan het feest te herinneren. Maar wat worden de knechten teleurgesteld: geen van de genodigden wil komen. En ze hadden al toegestemd om te komen. Maar de koning is een goed en vriendelijk man. Hij gebiedt zijn knechten om de genodigden nogmaals uit te nodigen. Misschien hadden ze het niet goed begrepen... Hij gaat ondertussen toch door om de voorbereidingen te treffen. Het paleis wordt versierd, de heerlijkste gerechten worden klaargemaakt. Als het eindelijk zo ver is, dat alle dingen gereed zijn, zendt de koning zijn dienstknechten uit om de genodigden nog eens persoonlijk uit te nodigen. Allemaal hebben ze een excuus. De één moet nodig op zijn land werken en een ander kan z'n winkel niet zomaar achter laten. Ze worden zelfs boos op de knechten; sommigen van hen worden geslagen of gedood. Nu is de maat vol. De koning is vol toorn; de moordenaars worden gestraft en hun stad in brand gestoken. Maar hoe moet dat nu met het feest? Daar weet de koning wel raad op. Zijn knechten worden naar de steden gestuurd, naar de pleinen en de wijken waar veel mensen zijn. En alle mensen die zij daar ontmoeten, worden door hen uitgenodigd. Iedereen die echt wil, mag komen.
En zo komt het dat rijken en armen, jongen en ouden, zieken en gezonden naar het paleis stromen. Sommigen schamen zich wel; ze hebben geen mooie kleren en rijk zijn ze helemaal niet. Maar de knechten hebben gezegd dat dat helemaal niet erg is. Ze mogen komen zoals ze zijn. En verder zal alles in orde komen. Want de koning zelf heeft ervoor gezorgd dat allen die komen een prachtig bruiloftskleed krijgen. En als de gasten met die prachtige bruiloftskleren in de feestzaal komen, ziet de koning het met vreugde aan.
Om samen over te praten
1. Wat is de boodschap van de Heere Jezus in de gelijkenis aan de farizeeërs?
2. Wat heeft deze "boodschap" ons te zeggen?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 januari 1987
Mivo +12 | 28 Pagina's