Winnen of verliezen?
Beste jongere,
Wat is het heerlijk om te sporten. Het is geweldig om alleen of samen met anderen actief te zijn. Je kijkt er naar uit om na een drukke werk- of schooldag je gedachten te verzetten door even te gaan sporten. Op die manier gezien is actief bezig zijn een gave van God. Je komt erdoor tot rust. Je bent weer opgeladen, want na dat ‘heerlijk potje voetbal’ kun je er weer tegenaan. Dat is het doel van sporten. Dan sta je figuurlijk op winst. Maar, er is ook een schaduwzijde. Zoals bij veel dingen kun je ook in de sport jezelf verliezen.
Het woord ‘sport’ komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘disportare’, wat betekent: tot rust komen, in de haven komen. Dat is het doel van sporten: bezig zijn met je lichaam om daarna je (school)werk weer goed te kunnen doen. Als je dat doel uit het oog verliest, komt de sport in het middelpunt te staan en daarmee jijzelf ook.
Wat levert het je op?
Ik weet er alles van, want sport was de hartslag van mijn leven. Sport was mijn doel. Ik volgde een opleiding voor leraar Lichamelijke Oefening en beoefende daarbij zelf verschillende sporten: competitie volleybal, competitie zaalvoetbal, squash met vrienden en competitie veldvoetbal. Op de dagen dat ik niet actief sportte, dacht ik aan sport of keek ik ernaar. Zonder sport ging het niet goed met mij. Misschien herken je het wel en zeg je: “Heerlijk om zoveel te kunnen sporten.” Je hebt gelijk, het is ook geweldig om te sporten, maar dan wil ik je toch een vraag stellen: wat levert het je op? Geef voordat je verder leest eens eerlijk antwoord. Weet je wat het mij opleverde? Het leverde mij een werelds leven op. En een versleten knie. Ik kwam niet tot rust, niet in de haven. Ik wilde meer, hoger, beter, harder, sneller. Ik miste echt het doel! Het draaide eigenlijk allemaal om mezelf.
Genade
Door een ontmoeting via de Daniëlkampen met een leuke jonge dame (nu mijn vrouw) veranderde mijn leven radicaal. Ik had iets gemerkt aan haar van het liefhebben van de Heere en dat heeft de Heere willen gebruiken. Ik werd heilig jaloers. En als je dan gaat ervaren dat je God kwijt bent en niets hebt om te betalen voor je zonden, dan helpt sport je echt niet meer. Dan blijft er één gebed over: wees mij de zondaar genadig! Wat een wonder als de Heere daar iets van doet ervaren. De Heere is dan goed voor iemand die het niet verdient. Dat is genade!
“Ja,” hoor ik je zeggen, “en dan is het sporten zeker over. Met een boekje in een hoekje…” Zo is het niet. Sporten moet je blijven doen, maar ik wil je wel wat richtlijnen meegeven. Doe ook de test eens op deze pagina. Geef jezelf punten per vraag
Richtlijnen
Tijd: reken de tijd eens uit dat je met sport bezig bent. Zowel in het zelf doen, het volgen van sport(ers) en het erover nadenken. Trek daar de tijd eens af die je besteedt aan serieus Bijbellezen en gebed. Tel uit je winst of verlies.
Prestatie mag niet belangrijker zijn dan de persoon: moet jij de doorgebroken tegenstander neerhalen als hij alleen op het doel afgaat? Mag die minder goede sporter ook in jouw team meedoen? Of wil je alleen winnen? Gaat het om het spelletje of alleen om de winst?
Gods geboden: zomaar twee eruit gehaald: Staat sport op de eerste plaats?
Is de zondag een rustdag zonder sport?
Je boezemzonden: is de sport die jij doet een hindernis om de Heere te kunnen dienen? Heeft de sport jou zo in de greep? Dan stoppen!
Tot rust komen
Zelf probeer ik nog twee keer per week te sporten. Volleybal op dinsdagavond en zaalvoetbal met collega’s op vrijdagmiddag. Presteren is gezond, maar niet ten koste van alles.
Ik speel liever een goede wedstrijd die ik verlies dan een slechte die ik win. Heerlijk om dan na afloop een frisse douche te nemen en met nieuwe energie weer aan de slag te kunnen gaan! Door inspanning tot rust gekomen.
Jan Möhlmann
Jan Möhlmann is docent bewegingsonderwijs aan het Driestar College in Gouda
Geef jezelf punten per vraag (1 t/m 5) hoe belangrijk de woorden in jouw leven zijn. Hoe meer punten hoe meer je in de gevarenzone zit!
heel belangrijk - niet belangrijk
5 --------- Winst / verlies --------- 1
5 ---------- Zelf sporten ----------- 1
5 ---------- Sport volgen ---------- 1
5 --- Meedoen met de groep --- 1
1 ----------- Gods Woord ---------- 5
1 ------ Gods Woord 'doen' ------- 5
5 -------- Het 'hier en nu' --------- 9
Waarom sporten?
1. De Heere heeft veel aandacht besteed aan de schepping van jouw lichaam. Daarom moet je er goed voor zorgen. Het lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Onthoud daarom ook het belangrijkste: dat je enige troost moet zijn ‘dat ik met lichaam en ziel het eigendom ben van Christus’.
2. Gezondheid: veel mensen hebben te weinig lichaamsbeweging.
- Conditie opbouwen = lekkerder in je vel
- Verlaagde bloeddruk
- Gunstig effect op cholesterol en overgewicht
- Minder kans op hart- en vaatziekten
- Remt het natuurlijke afbraakproces af (broze botten)
3. Pedagogische gevolgen:
a. Zelfbeheersing
b. Geduld
c. Volharding
d. Samenwerking
e. Omgaan met winnen en verliezen
f. Zelfvertrouwen
g. Ontspanning
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 2014
Eigenwijs | 31 Pagina's
