Bijbelse Kaders
Het lichaam, Gods tempel
Bewegen is gezond. Daar is iedereen het wel over eens. Over sport zijn de meningen meer verdeeld, door de randverschijnselen die erbij horen. Die dingen zorgen ervoor dat christenen niet met alle vormen van sport mee kunnen doen. Maar wat is je richtlijn? EigenWijs zet een aantal Bijbelse kaders op een rij.
1. De Bijbel over het doel van ons leven
Het doel van de mens is: God verheerlijken. Waarom wij ook altijd bidden voor u, dat onze God u waardig achte der roeping en vervulle al het welbehagen Zijner goedheid, en het werk des geloofs met kracht; opdat de Naam van onzen Heere Jezus Christus verheerlijkt worde in u, en gij in Hem, naar de genade van onzen God en den Heere Jezus Christus (2 Thess. 1: 11, 12). God schiep de mens voor de eeuwigheid en naar Zijn beeld. De mens viel in zonde, doordat hij als God wilde zijn. De straf van God hierop is de dood. Uit genade geeft God zondige mensen weer het leven. God wil de eerste plaats hebben in ons leven, ons leven moet in alle dingen gericht zijn op Zijn eer.
Betekenis voor dit thema:
* Wij moeten alles wat we doen (ook actieve en sportieve bezigheden) zien in het licht van de eeuwigheid en ons scheppingsdoel. Beantwoordt het daaraan?
* Wij moeten ons bewust zijn van onze zondige aard en niet denken dat wij zelf de verleidingen het hoofd kunnen bieden. Daarvoor is Gods genade en het licht van Zijn Geest nodig. Van onszelf zijn we altijd geneigd de zonde te bagatelliseren: het is niet zo erg, iedereen doet het.
2. De Bijbel over de doorwerking van de zonde
Doorwerking van de zondeval: de mens wil als God zijn, gericht op eigen eer en roem. Maar God weet, dat ten dage als gij daarvan eet, zo zullen uw ogen geopend worden; en gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad (Gen. 3: 5). Dit zit in ieder van ons. Het gevaar is dat wij alle goede dingen die wij van God ontvangen, op een zondige, verkeerde manier gebruiken, namelijk tot onze eigen eer en geluk in plaats van tot Gods eer. Verder hebben alle mensen diep in hun hart het verlangen ‘als God’ te zijn: de beste, door niemand overtroffen, degene waar anderen tegenop zien.
Betekenis voor dit thema:
* Een christen moet zich ver houden van mensverheerlijking. Dat is een zonde waar Gods Woord een niet mis te verstaan oordeel over uitspreekt. In de praktijk kun je hierbij denken aan fanclubs, meedoen aan en kijken naar wedstrijden waar de winnaars op een voetstuk worden gezet. Maar ook bij het leiden of zelf meedoen aan een sportactiviteit zal er op moeten worden gelet dat het niet gaat om de eer van de winnaar.
3. De Bijbel over ons lichaam
Ons lichaam moet een tempel van God zijn. Of weet gij niet dat uw lichaam een tempel is des Heiligen Geestes, Die in u is, Dien gij van God hebt, en dat gij uws zelfs niet zijt? Want gij zijt duur gekocht; zo verheerlijkt dan God in uw lichaam en in uw geest, welke Godes zijn (1 Kor. 6: 19, 20). Dat betekent dat wij ons lichaam goed moeten verzorgen en het geen ‘afgodstempel’ mogen laten zijn. Alles wat wij met ons lichaam doen, moet gericht zijn op Gods eer. Wij moeten ook zorg dragen voor onze gezondheid. Want niemand heeft ooit zijn eigen vlees gehaat, maar hij voedt het en onderhoudt het, gelijkerwijs ook de Heere de gemeente (Ef. 5: 29). Maar doet aan de Heere Jezus Christus, en verzorgt het vlees niet tot begeerlijkheden (Rom. 13: 14).
Betekenis voor dit thema:
* Wij moeten ons lichaam gezond en fit houden. Daarvoor zijn gezond eten, voldoende beweging en voldoende nachtrust nodig. Er is onder ons veel aandacht voor gezonde voeding, maar nog te weinig voor voldoende beweging.
* Ons lichaam mag geen afgodstempel zijn. We kunnen ons lichaam verafgoden als we het perfect willen maken door uren te besteden aan bodybuilding, een abnormaal slankheidsideaal of een topconditie die alleen kan worden bereikt door veel trainen.
4. De Bijbel over sport en beweging
Sport wordt in de Bijbel alleen expliciet genoemd in de brieven van Paulus. Hij geeft het voorbeeld van de hardloopwedstrijd als aansporing om God, met alle krachten die we hebben, te dienen: als mensen in de wereld dit al doen voor een krans die verwelkt, hoeveel te meer moeten christenen zich dan beijveren om een kroon te ontvangen die eeuwig is.
Verder is er geen expliciete aandacht in de Bijbel voor de noodzaak van voldoende beweging, omdat dat toen helemaal geen issue was. Beweging was in die tijd gewoon hard, lichamelijk werken. Er werd veel gelopen van de ene plaats naar de andere. De Bijbel spreekt van werken en rusten. Beweging als vorm van vermaak was er in die tijd wel, maar uit de Bijbel valt niet af te leiden dat dit iets was waar christenen zich mee bezig hielden. Dit geldt overigens voor bijna alle tegenwoordige vormen van vrijetijdsbesteding.
Betekenis voor dit thema:
* De noodzaak van voldoende beweging was in de tijd van de Bijbel nog geen aandachtspunt, maar in onze tijd is het dat wel. Als je niet voldoende beweging hebt door je dagelijks werk of woon-werkverkeer, is het goed dat je die beweging wel zoekt. Te weinig bewegen is ongezond, daarmee verwaarloos je je lichaam. Voldoende beweging is daarom niet alleen iets voor sportievelingen, het hoort bij onze verantwoordelijkheid als mens.
* Het competitie-element in wedstrijdsport vind je ook terug bij andere vormen van vrijetijdsbesteding, zoals gezelschapsspellen. Competitie is op zich niet verkeerd, maar kan het wel worden als onze eerzucht erdoor wordt aangewakkerd. In de huidige wedstrijdsport zie je het daar vaak ontsporen.
5. De Bijbel over omgaan met elkaar
De samenvatting van Gods geboden ‘heb God lief boven alles en je naaste als jezelf’ heeft consequenties voor de manier waarop wij met elkaar omgaan. Het betekent dat je God boven alles eert en dat je een ander (minstens) net zoveel goeds toewenst als jezelf. Doet geen ding door twisting of ijdele eer, maar door ootmoedigheid achte de een den ander uitnemender dan zichzelf (Fil. 2: 3). Ootmoed wordt in de Bijbel een eigenschap genoemd die God behaagt, terwijl Hij trots en hoogmoed verafschuwt. Zijt met de ootmoedigheid bekleed; want God wederstaat de hovaardigen, maar den nederigen geeft Hij genade (1 Petr. 5: 5).
Betekenis voor dit thema:
* Bij een sport- of spelactiviteit moet er ruimte en respect zijn voor iedereen. Het moet bijdragen aan de saamhorigheid in een groep.
* Het moet bij een spel of sportieve activiteit gaan om samenspel en niet om een strijd tegen elkaar. In Bijbels licht gezien moet het je zelfs niet uitmaken of jij wint of de tegenpartij. Als je allemaal genoten hebt van een goed en sportief gespeeld spel, is je doel bereikt.
6. De Bijbel over staan in de wereld
De Bijbel is duidelijk over hoe een christen in de wereld moet staan. Volop ‘bij de tijd’, in contact met de wereld, maar niet behorend bij de wereld.
En wordt dezer wereld niet gelijkvormig, maar wordt veranderd in de vernieuwing uws gemoeds, opdat gij moogt beproeven welke de welbehagende en volmaakte wil van God is (Romeinen 12: 2).
Trekt niet een ander juk aan met de ongelovigen; want wat mededeel heeft de gerechtigheid met de ongerechtigheid, en wat gemeenschap heeft het licht met de duisternis? En wat samenstemming heeft Christus met Belial, of wat deel heeft de gelovige met den ongelovige? Of wat samenvoeging heeft de tempel Gods met de afgoden? Want gij zijt de tempel des levenden Gods, gelijkerwijs God gezegd heeft: Ik zal in hen wonen en Ik zal onder hen wandelen, en Ik zal hun God zijn, en zij zullen Mij een volk zijn (2 Kor. 6: 14-16).
Betekenis voor dit thema:
* Deelnemen aan seculiere georganiseerde sport heeft vaak tot gevolg dat je je verbindt aan meer dingen dan alleen de sportieve activiteit. De seculiere sport heeft niet de Bijbel als uitgangspunt. Hoewel de waarden en normen per sportvereniging verschillen en er soms wel rekening wordt gehouden met christelijke principes, is het gevaar toch groot dat je je door je lidmaatschap verbindt aan dingen die niet naar Gods Woord zijn of dat je verkeert in een sfeer waar je je als christen niet thuis kunt voelen. Dit pleit voor zoeken naar mogelijkheden om sportief bezig te zijn met mensen die Gods Woord en geboden als beginsel in hun leven hebben.
7. De macht van sport
Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar alle dingen zijn niet oorbaar; alle dingen zijn mij geoorloofd, maar ik zal onder de macht van geen mij laten brengen (1 Kor. 6: 12). Sport op zich is niet verkeerd, maar het heeft een macht in zich waar je makkelijk onder gebracht wordt. Een macht die je tot zonde kan verleiden.
In veel sporten staan de wetten haaks op het gebod van de Heere. Niet zozeer in de wedstrijd, maar wel in de wereld eromheen. De zondag is een belangrijke dag in de wedstrijdsport. De finales van belangrijke sportevenementen zoals het WK worden meestal op zondag gespeeld. In het wielrennen worden jonge sporters gedwongen doping te gebruiken. In de voetballerij worden jonge jongetjes gescout door grote voetbalclubs. Omkoping blijkt sinds jaren een hardnekkig probleem te zijn. Er wordt wat gelogen over zaken als bloedwaarden en transferbedragen. Is de nummer 1 in de Tour de France echt de beste, of was hij gewoon het beste in de leugen en het omzeilen van de dopingcontroles?
Uiteindelijk laat dit alles je leeg. Hebt de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is (...) En de wereld gaat voorbij en haar begeerlijkheid; maar die den wil van God doet, blijft in der eeuwigheid (1 Joh. 2: 15-17). Dit geldt natuurlijk niet alleen sport, maar alles wat in de wereld is. Wie zijn hart gezet heeft op het maken van verre reizen, of het lezen van boeken en het maken van muziek, zonder eerst het Koninkrijk van God te zoeken, staat aan het einde van de loopbaan met lege handen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 april 2014
Eigenwijs | 31 Pagina's
