Kansspel
Met onze vriendengroep speelden we poker en andere kansspelen. Ik las op internet dat het slechte spellen zijn en ik ben ermee gestopt, maar mijn vrienden begrijpen mij niet. Kunt u mij uitleggen waarom deze spellen zo verkeerd zijn?
Een kaartje leggen, dobbelstenen laten rollen: kansspelen bestaan al eeuwen, in allerlei vormen en met allerlei inzet. Wie kent vanuit de basisschool niet het verhaal van die woeste Germaan die zijn bezittingen, zijn vrouw en kinderen en uiteindelijk zichzelf verdobbelde. Heette hij niet Everhard?
Je schrijft dat je op internet gelezen hebt dat poker een slecht spel is. Nou, in dit geval ben ik het hartelijk met ‘internet’ eens. Van heel dichtbij heb ik gezien hoe een schijnbaar onschuldig spelletje poker jongeren in serieuze geldproblemen bracht. Poker is een gevaarlijk spel, zeker online, omdat er geld mee gemoeid is. Voor een christen is spelen met inzet sowieso verboden gebied. De Heere zegt in Zijn Woord duidelijk dat je je geld moet verdienen met eerlijk werken, niet met spelen. Blijf daarom ook ver van loterijen en weddenschappen.
Met de vriendengroep gezellig een kaartje leggen, is dat zo verkeerd? Persoonlijk vind ik dat het bekende kaartspel niet zulke fraaie papieren heeft. De symboliek op de kaarten is verre van christelijk. Er zijn ook kaartspellen zonder die symbolen, maar de achtergrond blijft hetzelfde. En neutraal is die niet.
Belangrijker echter vind ik het gevaar van verslaving. De verschillende spelvarianten zijn stuk voor stuk verslavend en slokken je zeldzame (genade)tijd op. Niet zelden wordt het nachtwerk. Daar komt bij dat een aantal varianten draait om bluffen en de ander met een pokerface overtreffen. Kun je dat als je door Gods genade oprecht gemaakt bent?
Zijn daarmee alle kansspelen verboden? Mens-erger-je-niet, Qwixx en Keer op Keer zijn het ook. En wat te denken van het aloude Rummikub? Je weet immers niet welke stenen je krijgt? Er zijn christenen die op grond van Spreuken 16:33 geen enkel kansspel toestaan: Het lot wordt in den schoot geworpen, maar het gehele beleid daarvan is van den HEERE.
Zelf durf ik hier geen harde uitspraken over te doen. Wel stel ik jou en ook mezelf een scherpe en misschien wat vreemde vraag – en ik bedoel het eerbiedig: “Zou de Heere Jezus mee hebben kunnen doen met het spel dat je speelt?” Kijk eerlijk naar jezelf: Waarom speel je? Wat doet een spel met je? Word je boos als je verloren hebt? Wil je koste wat kost winnen? Dan heeft het je meer te pakken dan goed voor je is. Misschien tijd om (even) te stoppen?
In deze serie krijg je antwoord op jouw vraag door ds. De Raaf of Evert Barten. Heb je een vraag? Stuur hem naar danielredactie@jbgg.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 juni 2024
Daniel | 40 Pagina's