Lesbos
Je hebt er vast wel eens van gehoord: dat grote vluchtelingenkamp op Lesbos. Thamar Oudenaarden uit Bodegraven is er vorig jaar geweest, heeft er 4 maanden gewerkt. Kijk, lees en beleef mee!
In Panagiouda, 10 minuten van het kamp verwijderd, huurde ze met andere vrijwilligers een appartement. Telkens werkte ze vijf dagen in het kamp, dan volgden er twee vrije dagen. t:
Kampzones in kleuren
“Ik loop door het kamp met een badge -naamplaatje met wat info over wie je bent en wat je doet- en een hesje. Zo kunnen de mensen zien dat ik bij de hulporganisatie hoor.”
“Vanmorgen had ik eerst de briefing. We begonnen met Bijbel lezen, bidden en zingen. Vorige week heb ik geholpen bij het warehouse. Vandaag ga ik helpen bij de foodlines.”
Warehouse
Vanuit veel landen wordt kleding naar Lesbos gestuurd. Deze kleding wordt in het warehouse uitgezocht en gesorteerd. Mensen krijgen een ticket voor toegang om kleding te halen.
“Ik loop langs heel veel RHU’s. Vaak leven er meerdere gezinnen in één zo’n huisje. Ik zie mensen rondlopen, kijkend wat ze kunnen doen.”
RHU
Afkorting voor het engelse woord Refugee Housing Unit. Eenvoudig vertaald, is dit een huis voor vluchtelingen.
“Bij de foodlines aangekomen, zie ik groepjes kinderen met elkaar spelen. Veel speelgoed hebben ze niet. Naar de school van het kamp kunnen ze deze dag niet: vandaag was de school vol. Misschien mogen ze morgen wel. De kinderen hebben wel wat schoolwerk wat ze thuis kunnen maken. De jufs komen soms ook even langs aan huis.”
Briefing
Dit is de start van de dag voor de vrijwilligers. Na een dagopening worden op een whiteboard de taken voor die dag verdeeld.
“Aan het einde van de dag loop ik langs de Free Hygiene Shop naar de uitgang. Ik zie een vrijwilliger in gesprek met een oudere vrouw. Ze heeft hulp van een translator: zij is een bewoonster van het kamp en helpt bij het voeren van gesprekken. Fijn als mensen in het kamp ook een taak hebben! Net als de barbers, mannen die goed kunnen knippen en dat doen tegen vergoeding.”
Free Hygiene Shop
Een keer in de maand mogen de mensen uit het kamp in deze shop gratis hygiëneproducten halen, zoals shampoo. Ieder gezin of iedere (alleenstaande) persoon heeft een soort paspoortje, waarmee dat geregistreerd wordt.
“Een tijd geleden hadden we wat tijd en vrijwilligers over. Toen hebben we activities georganiseerd in het kamp. We deden spelletjes, UNO was heel favoriet! In de voetbalkooi boven op de heuvel speelden we volleybal en voetbal. De teachers speelden poppenkast in verschillende delen van het kamp, vertaald door een paar translators. Het is heel mooi om wat voor de mensen in het kamp te betekenen!”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2024
Daniel | 44 Pagina's