Zo zijn wij!
Tradities zijn gewoonten en gebruiken die we overdragen van generatie op generatie. We zien dit in de geschiedenis en over de hele wereld. Mensen onderscheiden zich van elkaar door bepaalde manieren, waaraan je hen kunt herkennen.
Zo lopen Wageningse studenten anders gekleed dan studenten in Leiden. In Staphorst dragen sommigen nog klederdracht en op ons gemeentekoor hebben mannen een stropdas en dragen de dames een sjaal.
Onze manieren geven een gevoel van samenhorigheid en soms zijn we er zelfs een beetje trots op.
Tradities kunnen heel functioneel zijn. Ik denk terug aan een invalklus op een seculiere school. Al een paar dagen loop ik rond en opeens vraagt een collega, nadat ik heb gebeden voor mijn eten: “Ben jij gelovig? Zie je, ik dacht het al.”
Ik kijk een beetje verbaasd en op mijn vraag waarom ze dat dan dacht, zegt ze: “Je haar is niet geverfd, je bent niet opgemaakt, je draagt een rok en gewoon: je kledingstijl en hoe je de dingen zegt.”
Mijn manieren zijn zo al op verschillende scholen een aanleiding geweest voor een gesprek over God en de Bijbel. Ik heb hiermee geleerd dat we ons niet hoeven te schamen voor onze gewoonten en gebruiken. Juist niet. Als tradities ons iets ‘eigen-aardigs’ geven, waarmee we dicht bij God en Zijn woord kunnen leven, dan zijn ze het waard om te blijven doorgeven.
Gewoonten en gebruiken kunnen ook verkeerd en zondig zijn, zoals bijvoorbeeld veel alcohol drinken en roken. Dan moeten we ertegen ingaan en strijden. In ieder geval hoeven we daar niet trots op te zijn. Wat dat betreft kunnen we beter een voorbeeld nemen aan moslimjongeren. Ze mogen geen alcohol drinken, bepaalde snoepjes niet eten en geen muziek luisteren. De meisjes gaan een hoofddoek dragen als ze 13 zijn en ze kunnen meedoen met ‘vasten’ tijdens de Ramadan. Weet je hoe trots ze op hun tradities zijn? En hoe zuinig...
Ben jij dat ook op die van ons? Het geeft niet als je opvalt, als het maar op de goede manier is, zodat anderen zien: “Kijk, dat zijn refo’s. Aardige mensen zijn het. Ze hebben iets aan hun geloof. Ik ben er jaloers op.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 2023
Daniel | 36 Pagina's