Lijden versus geluk
Rampen, ernstige ongevallen, schietpartijen, oorlog, aanslagen met bomgordels, vecht scheidingen... Lijden genoeg in deze wereld. Misschien hoorde je de uitdrukking al eens: “De wereld bloedt uit duizend wonden.”
“Nou”, zeg je, “in mijn omgeving zie ik al die dingen niet zo. Ik woon niet in een oorlogsgebied en aanslagen zijn een ver-van-mijn-bedshow. Het komt niet zo dichtbij als je hierboven schrijft.” Nee? Kijk je dan wel goed? Is het lijden in deze wereld nog niet in jouw leven zichtbaar geworden? Niet onder het dak waar je woont misschien. Gelukkig maar. Wel in je stad of dorp? Wel in je gemeente? Ongevallen, ernstige ziektes, echtscheidingen... Het kan snel dichtbij komen.
Zijn er misschien vluchtelingen in je gemeente gekomen de laatste tijd? Heb je weleens geluisterd naar hun situaties? Probeer je eens een voorstelling te maken van de verschillende verhalen die deze mensen je te vertellen hebben. Het gaat niet altijd gemakkelijk om dit ook daadwerkelijk naar buiten te brengen. Misschien zeg je dit ook wel over je eigen situatie, over je eigen lijdensweg. Ik stond eens naast een vrouw die me wist te verzekeren: “Als je iets heel moeilijks weet te doorstaan en je weet er uiteindelijk mee om te gaan, dan maakt dat je beresterk voor de toekomst.” Ik wil je hier even over laten nadenken. Je de vraag stellen: Wat zegt al dit bovenstaande jou? Als het oké voor je is om over lijden na te denken, lees dan veel in je Bijbel. Diep de teksten op die gaan over de gevolgen van de zondeval.
Het zal je niet verbazen dat ik je hierop wijs. Want er zijn zo machtig veel verhalen over zonde en lijden in de Bijbel te vinden. God wil het je laten zien, je stilzetten bij bizar moeilijke situaties, wonden die geslagen worden door verlies en pijn. Bikkelhard soms, niet te dragen. Nee, niet zonder God. Maar gelukkig…. Paulus, de knecht van God, schrijft dat lijden juist ook tot hoop kan leiden. Lijden werkt lijdzaamheid (populair gezegd: volhouden, doorzettingsvermogen), lijdzaamheid bevinding (dat is ervaring van Gods hulp en trouw) en bevinding hoop. En deze hoop beschaamt niet, want God is met Zijn liefde en Heilige Geest dichtbij in het lijden.
Had jij dit verwacht? Dit stukje in de Bijbel kan als een stomp in je maag aanvoelen, juist als je het gevoel hebt dat God er helemaal niet is als het misgaat. We zijn ons hier helemaal niet van bewust. Is God wel liefdevol als Hij zoveel lijden toestaat? Wil Hij wel dat mensen gelukkig zijn?
Dan heb ik nog een vraag: Wat zegt het woordje geluk jou? Welke associaties heb je hierbij? “Ja, ik moet een beetje geluk hebben in het leven, dan kom ik er wel. Niet al te veel lijden, gewoon meer geluk dan pech.”
Of… “Geluk? Dat is toch bijna onbereikbaar?! Als ik bekeerd ben, dan ben ik pas echt gelukkig.” Ja, dat laatste is zeker waar. Echt geluk lijkt zo onbereikbaar, dus we zijn blij met een beetje geluk in het leven. Maar je dan gelukkig voelen is enorm moeilijk. Want vrienden die je hebt en waar je blij mee bent, kunnen over een jaar zomaar weer weggaan. De studie die je nu kiest lijkt je toe te lachen, maar kan zwaar aan gaan voelen. Het gezin waar je uit komt blijkt ook zo zijn struggles te hebben. Het maakt je nog niet echt gelukkig.
Nu wilde juist Jezus, Gods eigen Kind, hierover heel duidelijk iets delen met Zijn discipelen en hoorders in Matthéüs 5. Zalig zijn de armen van geest… Zalig zijn die treuren… Zalig die vervolgd worden... Gelukkige lijders! Om Jezus’ wil.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 december 2022
Daniel | 36 Pagina's