Is gamen verslavend?
Om wat meer te weten te komen over gamen onder tieners stel ik Luuk* een aantal vragen. Hij is twaalf jaar en zit in groep acht van de basisschool. Hij speelt veel met zijn oudere broer samen. Het zijn echte gamers!
“Mijn broer en ik spelen heel veel spelletjes op de computer. We spelen offline, maar ook online en we hebben verschillende platforms zoals: Playstation, Xbox, Nintendo Switch en Screenon.”
Wanneer game je?
“Als we uit school komen gaan we gelijk achter de computer, want ons huiswerk doen we ’s avonds na het eten. Ik speel van alles. Op onze platforms hebben we wel duizend spelletjes om te spelen. Ik speel bijvoorbeeld graag Carcrash, dan moet je proberen alles te slopen: echt supergaaf!”
Doe je ook wel eens spellen, waarbij je mensen omver moet schieten?
“Nou, nee dat past niet echt bij mij. Daar houd ik niet van. Mijn broer speelde een paar jaar geleden Tanki Online, dan zat hij te schieten enzo, maar dat spel is nu niet meer zo populair.”
Nadat Luuk mij verschillende spellen heeft laten zien en heeft uitgelegd hoe ze werken, vraag ik: “Denk je dat de Heere de spellen die jij doet goedvindt?”
Luuk kijkt me aarzelend aan. “Soms twijfel ik of ik een bepaald spel wel mag spelen en dan probeer ik het niet te doen.”
Vind jij dat gamen verslavend is?
“Ja, het is echt heel verslavend. Als je eraan begint, kun je bijna niet stoppen. Je wilt gewoon steeds doorgaan, want je gaat steeds verder en kijken wat er allemaal nog kan.”
Wanneer denk jij dat het gamen echt een verslaving is geworden?
“Nou, als je elke dag achter de spelcomputer zit en als je elke seconde op je telefoon zit en kijkt naar de scores bijvoorbeeld. Dan ben je echt verslaafd.”
Denk jij dat het in de weg kan staan om de Heere te zoeken als je zoveel spelletjes speelt?
“Nou, bij mij zit het soms in de weg. Ik heb er vaak last van als ik ga slapen. Dan denk ik: “Waarom heb ik nu niet naar het stemmetje in mij geluisterd, dat zegt dat ik eerder moet stoppen of dat ik het niet moest doen”. Ik probeer de Heere dan om vergeving te vragen.”
Wat vind je belangrijker: de Heere zoeken of gamen?
“Soms het een, soms het ander. Soms vind ik een spelletje spelen leuker, maar aan de andere kant weet ik dat ik de Heere moet zoeken. Ik wil niet naar de eeuwige verdoemenis gaan. Dat wil ik echt niet. Als ik eraan denk, krijg ik er zo’n naar gevoel van. Daarom probeer ik elke dag aan de Heere te denken, maar soms gaat het toch niet goed en dan denk ik alleen aan het spelletjes spelen op mijn computer. Het zit gewoon in me, om steeds het verkeerde te doen. Dat is zo vervelend! Elke avond lees ik in een dagboek en in mijn Bijbel. Heel soms ben ik zo moe, dan slaap ik binnen twee seconden en dan lees ik een keer niet. Ik praat er verder met niemand over, omdat ik denk dat iemand het snel raar vindt wat ik denk.”
Speel je echt zo veel dan?
“Nou ’s middags na schooltijd speel ik altijd en soms als ik geen huiswerk heb ook de hele avond en dan is het echt een verslaving. Later heb ik er dan last van en dat geeft zo’n rare spanning in me en als ik aan de Heere denk of soms als ik in de kerk zit, dan voel ik weer die nare spanning. Dan ben ik onrustig, zeg maar ongerust of het nog wel goed komt met mij.”
Geloof je dat de Heere alles kan? Geloof je dat Hij je kan helpen in je strijd tegen het minder gamen en verkeerde spelletjes spelen?
“Ja, dat geloof ik. De Heere kan misschien iets anders geven, waardoor ik er minder zin in krijg om steeds te gamen. Ik probeer de laatste tijd ook meer buiten te spelen en in de kerk probeer ik echt goed te luisteren, maar wat dan weer lastig is: als ik in de kerk luister, krijg ik steeds van die deuntjes in m’n hoofd van die spelletjes en ik denk dat dat de duivel is die mij probeert af te leiden. En dan gaan mijn gedachten ronddwalen. Gelukkig is dat niet altijd.”
Tenslotte vertrouwt Luuk me nog het volgende toe: “De meester heeft me verteld, dat als ik in mijn Bijbel lees dat dan de Heilige Geest in je hart kan komen. Dat vind ik zo bijzonder. Ik hoop dat Hij ook in mijn hart komt. Ik hoop dat elke keer als ik in mijn Bijbel lees.”
* In werkelijkheid heet Luuk anders.
Een gameverslaving is te herkennen aan:
• Je speelt langer dan nodig is en je bent helemaal verweven met het spel.
• Je ontkent het en je verstopt je spelgebruik voor anderen.
• Je bent ongehoorzaam wat je gametijd betreft en je liegt over je limiet tegen je ouders.
• Je interesse voor offline activiteiten neemt af en je hecht minder waarde aan het verzorgen van jezelf (hygiëne en slapen).
• Je trekt je terug op sociaal gebied ( familie, vrienden, werk, school) en je blijft doorgamen, hoewel je weet wat de gevolgen kunnen zijn.
Weetjes:
• Gameverslaving begint met spelletjes spelen op Nintendo Switch, Xbox, Playstation of smartphone.
• Online gamen werkt verslavend.
• Gamers gebruiken vaak een schuilnaam.
• Spelers vanuit de hele wereld spelen constant tegen elkaar.
• Door het spelen van games maken de hersenen dopamine en adrenaline aan. Deze stoffen zorgen voor een prettig gevoel en dat mist je lichaam als je stopt met spelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 2022
Daniel | 36 Pagina's