Rustdag
Het is vrijdagavond en overal om ons heen zien we Joden die gauw nog wat boodschappen doen. Wij lopen naar de Klaagmuur. Achteraan het plein gaan we zitten en we kijken hoe de Joden zich langzaam naar de Klaagmuur begeven voor de viering van de sabbat. Wij kijken onze ogen uit. De vrouwen en meisjes in prachtige jurken, de mannen in pakken met een keppeltje, gebedsriemen en zelfs bontmutsen.
Als we teruglopen naar het appartement waar we verblijven, zoeken we naar een plek om te eten. Alle restaurantjes blijken dicht te zijn. Uiteindelijk vinden we een open restaurant, een flink stuk verderop, en kunnen we toch eten. De dag erna is het zaterdag, de eigenlijke sabbat. Het is ontzettend stil op straat. Ook het ov rijdt niet. Als er toch iemand op straat loopt, is het of een toerist, of een Jood die zich naar de synagoge begeeft. Als we de lift omhoog willen nemen in ons appartement, blijkt dat we de knopjes niet in kunnen drukken. De lift stopt op de sabbat automatisch op elke verdieping. Zo ziet het eruit op de rustdag van de Joden.
Mijn man en ik vinden het bijzonder. Mooi vooral. Alles straalt rust uit. Wat een contrast met Nederland, waar alles op de zondag gewoon doorgaat, zeker als je in een stad woont. Dat de zondagsrust minder wordt, merkt ook Mark de Waard, die in Antwerpen woont (zie blz. 21). Zelf waardeert hij de zondag: “Het is mooi dat er een speciale dag is om Gods Woord te horen door naar de kerk te gaan. Verder is het ook een dag om even rust te krijgen tussen al het werken of stage lopen.”
Toen wij op Instagram aankondigden dat er binnenkort een Daniël over de zondag zou verschijnen, kregen we veel vragen over hoe we deze dag kunnen invullen. Op pagina 8 tot 11 geeft redactielid William je handreikingen. Uiteraard staat deze Daniël ook vol met puzzels en een Bijbelstudie om op zondag te maken.
Vergeet vooral niet de twee citaten van Thomas Watson te lezen (zie blz. 4 en blz. 28-29). Hij schreef: “Zoals er één dag in de week was waarop de HEERE tweemaal zoveel manna deed regenen als op andere dagen, zo doet Hij op de sabbat tweemaal zoveel manna van hemelse zegeningen neerregenen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juni 2022
Daniel | 36 Pagina's