Onder het beslag van het Woord
Wat betekent...
Als jongen hoorde ik een ouderling in de kerk bidden: “Breng ons onder het beslag van Uw Woord”. Ik zag dan altijd het cakebeslag voor me waarin ik mocht mixen. Dat betekent het natuurlijk niet, maar wat betekent het wel?
Komt het uit de Bijbel?
Het woord komt niet voor in de Bijbel. Wel lezen we dat en hoe God mensen brengt onder het beslag van Zijn Woord. Vaak wordt de term ‘beslag leggen’ gebruikt als een juridische handeling. Als iemand ‘beslag legt’ op je bankrekening bijvoorbeeld, dan kun je niets meer uitgeven. Soms doet iemand dit van de belastingdienst, omdat de persoon maar niet betaalt. Iemand die beslag legt, bepaalt wat er met dat geld moet gebeuren.
Wat betekent het?
Als God beslag legt op je leven, gaat Hij bepalen wat er in je leven gebeurt. Bijzonder is vooral dat je het er mee eens bent. Dat is in een juridische situatie vaak niet zo. We zien dit in het leven van Paulus. Over zijn bekering lees je in Handelingen 9. Paulus was eigen baas over zijn leven en zijn goederen. Niets en niemand kon hem tegenhouden om het christendom te verwoesten en christenen te vermoorden. Hij meende daarmee nog goed bezig te zijn ook. Totdat God beslag ging leggen op Zijn leven. God sprak: Saul, Saul! Wat vervolgt gij Mij? (vers 4). Direct vraagt Paulus: Wie zijt Gij Heere? (vers 5) en wat wilt Gij dat ik doen zal? (vers 6). Paulus wil niet meer zelf bepalen wat hij doet, maar hij vraagt het aan de Heere. God legt als het ware Zijn hand op het leven van Paulus. De Bijbeltekst van Psalm 86 vers 11, wordt zijn gebed. Leer mij, HEERE! Uw weg; ik zal in Uw waarheid wandelen; verenig mijn hart tot de vreze Uws Naams.
Wat is de boodschap voor jou?
Jij weet denk ik ook wel momenten aan te wijzen in je leven dat je onder het beslag van het Woord kwam. Misschien een preek waarbij je voelde dat je echt bekeerd moest worden, omdat je anders voor eeuwig verloren zou gaan. Je kwam onder de indruk en je was er stil van. Of toen die goede vriend van je stierf. Dat maakte indruk! Je voelde: ‘Ik moet ook sterven, en waar zal ik dan zijn?’ Het is een zegen als je indrukken hebt. Dan kom je onder het beslag van Gods Woord of daden. Het is in de kerk soms merkbaar. Dan wordt het heel stil. God spreekt en dan luister je eerbiedig! Toch is dit nog niet hetzelfde als de ervaring van Paulus. Het is nodig dat je niet alleen onder het beslag komt van Gods Woord, maar dat het Woord van God je in beslag neemt. Dat God het roer van jouw levensscheepje in handen krijgt. Dan ga je hetzelfde vragen als Paulus. Elke dag. Dan begeer je het: Uw wil geschiede. Daar is bekering voor nodig! En voor bekering heeft God Zijn Woord, de Bijbel, gegeven. Dus lees die Bijbel en bid elke dag! Uw wil geschiede is wel een gebed dat tegen je eigen gevoelens en wil ingaat. Toch is het een goed gebed. De mensen die God vastgrijpt, laat hij nooit meer gaan. Welke plaats heeft de Bijbel in jouw leven? En laat je je ook gezeggen door Gods Woord? Laat het je gebed zijn: “Neem mijn leven, laat het Heer’, toegewijd zijn aan Uw eer”!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 november 2021
Daniel | 36 Pagina's