JBGG cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van JBGG te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van JBGG.

Bekijk het origineel

Pittige kost

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Pittige kost

Boekenhoek

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Pittige kost. Dan denk je aan een moeilijk boek. Maar niets is minder waar. Onlangs verscheen het boek Pittige kost, geschreven door Jop van der Bijl. Een boek vol met recepten en verhalen uit India.

Zijn achternaam komt je misschien bekend voor. Jop van der Bijl is de zoon van Anne van der Bijl. Bij velen van ons staat Anne van der Bijl bekend als ‘Gods smokkelaar’, omdat hij jarenlang in het geheim Bijbels bracht naar onvrije landen en daar de mensen bezocht die werden verdrukt vanwege het geloof.

Misschien ken je Jop nog niet. Jop is kok, cateraar en geeft workshops. Hij is zelf jarenlang zendeling geweest in Afrika. Hij woonde en werkte in Ghana, Liberia en Sierra Leone, waar hij de onvrijheid van dichtbij meemaakte. Rebellen zaaiden dood en verderf. Uiteindelijk werd het te gevaarlijk voor Jop en nam hij zijn laatste vlucht uit Liberia.

Het boek gaat over India in al zijn geuren en kleuren, maar vraagt ook aandacht voor de zwarte bladzijden van dit immense land, zoals het gebrek aan godsdienstvrijheid en de gevolgen daarvan voor sommigen. India en geloofsvrijheid, het kan zwaar op de maag liggen. Lees, kook en proef dit land, aldus Jop. Zijn verlangen is jouw (culinaire) genegenheid voor India en z’n bevolking te laten groeien. Maar ook dat geloofsvrijheid, een fundamenteel recht dat voor ons zo vanzelfsprekend is, in India niet verder wordt afgeroomd.

Jop neemt je als het ware mee naar India. Foto’s van prachtige steden, mooie vruchten en andere ingrediënten wisselen elkaar af. Foto’s van een markt, waar je ook over wilt lopen. Foto’s van de bevolking, de cultuur en de natuur. En bladzijden vol strijd, vervolging en buitensluiting. Foto’s. Van onherkenbare christenen. Vervolgd om hun geloof.

En ik neem me voor; in de vakantie kook ik uit dit boek. We nodigen vrienden uit, we eten en genieten van de heerlijke recepten. En we bidden voor de vervolgde kerk. In India. Of waar dan ook. Doe je mee?


Komkommer-yoghurtdip (Raita) Heerlijk bij een Thaise curry

Ingrediënten:

• ½ liter volle yoghurt;

• 1 komkommer;

• 2 eetlepels verse munt, fijn gehakt;

• ½ theelepel komijnzaad, geroosterd en gemalen;

• ¼ theelepel cayennepeper;

• 1 theelepel zout;

• 1 theelepel suiker;

• snufje versgemalen zwarte peper;

• verse koriander als garnering;

• paprikapoeder als garnering.

Bereidingswijze:

• Doe de yoghurt in een kom en klop licht op tot een glad en romig mengsel.

• Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap er met een lepel de zaden uit. Rasp grof en laat nog even uitlekken.

• Voeg de komkommer toe aan de yoghurt, samen met de munt, het komijnzaad, cayennepeper, zout, suiker en peper. Roer goed door elkaar. • Garneer met koriander en paprikapoeder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 2021

Daniel | 36 Pagina's

Pittige kost

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 augustus 2021

Daniel | 36 Pagina's