Open en eerlijk over homoseksualiteit
Misschien is het een onderwerp dat ver van je af staat. Of juist niet: het kan zijn dat je twijfelt over wie je zelf bent, welke gerichtheid je hebt. Je bent zeker niet de enige! Sandra is een jonge reformatorische vrouw en weet uit ervaring wat het is om homoseksuele gevoelens te hebben. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal aan Daniël. “Openheid kan je ook behoeden voor zonden.”
“Voor mijn omgeving is het niet fijn als ik met naam en toenaam in Daniël kom te staan.” Sandra heet dus in werkelijkheid anders. “Ik heb op zich een prima jeugd gehad”, steekt ze van wal. “Er werd vroeger veel voor me gedaan en ik kreeg mijn zin door te huilen. Als ik terugkijk was het beter geweest wanneer ik gestimuleerd werd om dingen zelf op te lossen.” Sandra voelde zich thuis niet echt begrepen. “Er werd niet gepraat over gevoelens en emoties. Ik miste een bepaalde genegenheid. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren dat ik ooit een knuffel heb gekregen. Ik wil mijn ouders hiervan niet de schuld geven”, benadrukt Sandra. “Ze hebben echt hun best gedaan. Ik ben altijd welkom bij hen en ze doen veel voor me.”
Taboe
“Openheid is ontzettend belangrijk”, vindt Sandra. “Thuis kreeg ik geen seksuele voorlichting. Een vriendin had een boekje met uitleg over dit onderwerp. Ik vroeg aan mijn ouders of ik dat ook mocht hebben. Ik heb het helemaal gelezen, maar snapte er niet veel van. Ook op school miste ik voorlichting. Ik zie het biologieboek nog voor me: daar stonden plaatjes in van blote mensen. Dat vond ik gek, ik had het nog nooit gezien. Maar ik kan me niet herinneren dat ik er ooit les over kreeg. Ik wist dus bijna niets van seksualiteit en al helemaal niet van homoseksualiteit.”
Ontzettend geheim
“Op de basisschool had iedereen een beste vriendin, maar ik was altijd ‘de derde’. Tijdens mijn schoolperiode werd ik gepest. Op het voortgezet onderwijs ontdekte ik dat ik een lerares aantrekkelijk vond. Rond mijn zeventiende trok ik de conclusie dat ik alleen op meisjes verliefd kon worden. Het ging van kwaad tot erger. Op het Hoornbeeck College kreeg ik een goede vriendin. Zij was er voor mij, we begrepen elkaar. Deze vriendschap liep behoorlijk uit de hand. We kregen een relatie en daarin vond ik erkenning, veiligheid, genegenheid, de liefde waarnaar ik zocht. In eerste instantie schrok ik van deze gevoelens. Daarna werd het mijn doel, een uitdaging. Stiekem vond ik het stoer dat ik deze relatie had, ook al was het ontzettend geheim. Ik was mezelf helemaal kwijt.”
Identiteit in Christus
De vriendin van Sandra maakt het een aantal jaar later uit. Er veranderde meer in het leven van Sandra. “Ik kreeg ontzettend veel spijt. Naar God toe, maar ook naar mijn ex-vriendin toe. Door mijn toedoen was het zover gekomen. Ik ben weer gaan Bijbellezen en bidden. Mijn geweten begon te spreken. Dat zie ik als ingrijpen van God. Er is een lange tijd overheen gegaan. Nu mag ik geloven dat God mijn zonden heeft vergeven. Ik had een jarenlange zoektocht naar mezelf en het is nog niet altijd makkelijk. Maar ik mag weten dat mijn identiteit in Christus is. Ook als ik zondig of fouten maak, ben ik niet afgeschreven bij God. God is de eerste plaats in mijn leven geworden, mijn levensdoel. Dat betekent niet dat ik de garantie heb dat het nooit meer zover komt. Het blijft een valkuil voor me, zeker als ik merk dat een vrouw erg betrokken op me is. Ik weet waar bepaalde gedachten naartoe kunnen leiden en dat is een gevecht. Ik heb Gods kracht nodig om die persoon dan uit de weg te gaan, want het is Bijbels niet goed te keuren om een relatie aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht.”
Anker van hoop
Sandra heeft een oproep aan jou. “Misschien twijfel je of je op mannen of vrouwen valt. Ik denk dat het vrij normaal is dat je daar weleens aan denkt. Maar als je er niet uitkomt en je raakt in de war, probeer dan iemand in vertrouwen te nemen. Dan wordt dit thema waarschijnlijk een stuk minder groot voor je, want gedeelde smart is halve smart. Openheid kan je ook behoeden voor zonden. Soms is het goed om je gevoelens te relativeren. Uiteindelijk heeft iedereen iets waarmee hij moet leren leven. Iemand zei eens dat God ons geen kalme reis heeft beloofd, maar wel een behouden aankomst. Als je aan dat anker van hoop vastgrijpt, sta je sterk.”
Bijbels Beraad M/V is een interkerkelijk platform dat zich richt op bezinning en toerusting voor christenen, gemeenten en kerken op het vlak van de verhouding van man en vrouw, huwelijk en seksualiteit.
Binnen dit platform is werkgroep Struggel actief. De werkgroep bestaat deels uit ervaringsdeskundigen en is aanspreekpunt voor onder meer scholen, kerken en gezinnen die vragen hebben over homoseksualiteit. Het doel van de werkgroep is het bestaande sociale netwerk van personen die te maken hebben met homoseksualiteit te versterken. Wil je contact opnemen met deze werkgroep? Kijk dan op www.struggel.nl of mail naar info@struggel.nl
Boekentip: Vernieuwd en onveranderd
Onlangs verscheen bij uitgeverij De Banier het boek Vernieuwd en onveranderd. Uit de kast, opnieuw geboren, en dan? In dit boek beschrijft Rachel Gilson haar levensreis. In haar tienerjaren kwam ze openlijk uit voor haar homoseksuele oriëntatie, totdat ze plotseling tot geloof komt. Een leerzaam boek voor hen die met vragen worstelen, zoals: Ben ik veroordeeld tot een leven vol eenzaamheid? Kan mijn seksuele voorkeur nog veranderen? Wat zegt de Bijbel over dit alles? €17,95
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 2021
Daniel | 36 Pagina's