Boekenhoek
God en de pandemie
Over het coronavirus is al veel geschreven en gezegd. De Engelse Tom Wright schreef er ook een boek over met de titel God en de pandemie, een theologische reflectie op het coronavirus en wat volgt. Dit boek heeft een sprekende titel gekregen! God heeft alles te maken met de corona-pandemie. Dat komt ook wel duidelijk in dit boek naar voren. Alleen níet zoals je het misschien verwacht had. Tom Wright gaat niet uit van de standaardvragen die wij stellen. En dat is ook precies wat hij wil. Hij vertelt in het Reformatorisch Dagblad: “Mijn hoofdargument is nu juist dat we ons moeten verzetten tegen de voorspelbare reacties die zo gemakkelijk bij ons boven komen. Voor we die vragen (over wat we moeten leren of wat we moeten doen) ook maar in de meest algemene zin kunnen beantwoorden, hebben we eerst een tijd nodig waarin we klagen, ons inhouden en nu juist niet direct met ‘antwoorden’ komen. Die kunnen wel komen, als God het wil, maar als we ons niet onthouden van onmiddellijke reacties, zullen we misschien niet in staat zijn die te horen. Als we tijd doorbrengen in klaaggebed, kunnen we nieuw licht ontvangen, in plaats van dat we slechts de dingen herhalen die we toch al hadden willen zeggen.” Het boek is in drie stukken verdeeld: een stille klacht, Jezus’ voorbeeld en onze opdracht.
Hoe moet je reageren op een crisis, zoals we daar nu in zitten? Allereerst stil worden voor God. Klagen met de Bijbel in de hand, zonder direct een antwoord te geven. Want dit leed, ís leed. Juist in dat stille klaaggebed tot de Heere, kan Hij wel eens verrassende antwoorden geven. Door Zijn (ant)Woord.
Wat de Heere Jezus voor het volk van Israël deed, moeten wij (als Zijn volgelingen) doen voor de wereld. Hij kwam dagelijks in aanraking met leed. Wat deed hij? Hij genas, Hij troostte.
Wat is onze reactie op de crisis? Wij moeten juist nu de wereld in om te troosten, te ondersteunen en te helpen waar we kunnen.
Het boek is soms best moeilijk voor jongeren, maar het is een aanrader voor wie een boekje wil lezen dat tot nadenken stemt. De Bijbelteksten die erin staan, zijn niet vertaald met de ons bekende Bijbelvertaling. Ook is het in het begin niet gelijk duidelijk, waar de schrijver heen wil met zijn verhaal. Maar het is zeker de moeite waard om door te lezen!
God en de pandemie. Een theologische reflectie op het coronavirus en wat volgt
Tom Wright
Uitgeverij KokBoekencentrum 112 blz.
€14,99
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 december 2020
Daniel | 32 Pagina's