JBGG cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van JBGG te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van JBGG.

Bekijk het origineel

Dadel-vijgen-notenbrood

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Dadel-vijgen-notenbrood

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

Dit recept zou op een potscherf gevonden zijn en daar door schriftgeleerden op geschreven zijn. Of dat waar is, dat weten we niet zeker. De ingrediënten voor dit gerecht zijn wel gebaseerd op ingrediënten uit het Midden-Oosten en de bereidingswijze past binnen de Joodse traditie.

Je hebt nodig:

• 150 gram stukjes dadel;

• 150 gram stukjes gedroogde vijgen;

• 150 gram noten (amandel, walnoot naar keuze);

• 400 gram volkorenmeel;

• 100 gram witte tarwebloem; •

• 1 eetlepel zout; •

• 3 eetlepels appelstroop; •

• 50 ml walnootolie of zachte boter; •

• 3 dl water;

• 10 gram gedroogde gist.

Materialen:

• bakplaat;

• bakpapier.

Verder praten

Op JV, thuis of met je vrienden:

ʾ Volgens de Bijbel is een varken een onrein dier. Vanuit de medische wetenschap weten we dat het eten van dierlijk vet de kans op hart- en vaatproblemen verhoogd. Waarom zou je nog varkensvlees eten?

ʾ Lees Daniël 1. Hoe kwam het dat Daniël en zijn vrienden na die tien dagen ‘schoner’ en ‘vetter’ waren dan de andere jongelingen? Gebruik eventueel je Bijbel met uitleg. Wat kan je daarvan leren?

ʾ Lees Genesis 9 vers 3, Leviticus 3 vers 17, Leviticus 11, Mattheüs 3:4, Mattheüs 5 vers 17 tot en met 20 en Handelingen 15. Al deze teksten hebben op een bepaalde manier een link naar dit onderwerp. Bespreek samen waarom je nu wel of niet volgens de spijswetten zou moeten eten.

Zo maak je het:

Doe het meel en bloem in een kom met zout, gist, stroop en water. Meng alles vijf minuten. Kneed het daarna nog vijf minuten goed door. Laat het deeg in de kom een uur rijzen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Kneed de noten, vijgen en dadels door het deeg. Verdeel het deeg in twee stukken en vorm er twee langgerekte broodjes van. Leg het op de bakplaat en laat het weer een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden, en bak de broden dertig minuten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 2020

Daniel | 32 Pagina's

Dadel-vijgen-notenbrood

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 2020

Daniel | 32 Pagina's