Mijn tijdrovende ‘tellie’
“Hoeveel uur per dag ben jij bezig met je ‘ tellie’?”, wordt aan mij gevraagd, terwijl ze naar mijn telefoon kijkt. Eerlijk gezegd weet ik dat niet eens.
Aan mij de uitdaging om het eens bij te houden. Het resultaat is niet echt positief. In de weekenden gebruik ik mijn telefoon weinig. Maar op werkdagen gebruik ik ‘m veel. Te veel. Tja, kan gebeuren als je werkt, toch? Totdat ik wat confronterende vragen lees: Gebruik je je smartphone in bed? Als je uit eten bent? Wachtend op de trein? Op de fiets? Op de wc?
Op Instagram zie ik dat lezers van Daniël dit herkennen. Hoe kan het dat wij die telefoon zoveel gebruiken? Tijd voor onderzoek. De prikkels van een smartphone zorgen voor verhoogde hersenactiviteit. Wetenschappers vermoeden dat een melding van een appje je belonings systeem activeert. De dopamine-afgifte neemt toe door alle prikkels, maar op den duur wennen je hersenen daaraan. Dan is er meer nodig, ontstaat er dwangmatig gedrag. Je grijpt gedachteloos naar je telefoon, onbewust op zoek naar iets fijns voor je brein.
Het is dus goed te verklaren. Ik lees verder over een onderzoek. Drie groepen maken een intelligentietest. Groep A laat de telefoon in een andere ruimte, groep B neemt hem mee en legt ‘m ondersteboven op het bureau en groep C houdt de telefoon in zijn zak. Wat blijkt: de gedachte aan de smartphone zorgt ervoor dat je je aandacht verdeelt over twee taken en daartussen schakelt. Bij iedere melding die je binnenkrijgt, verplaats je je focus van wat je deed naar je telefoon. En hoe vaker je dat moet doen, hoe moeilijker concentreren voor je wordt. En ook je lichaam reageert: je wordt onrustig en gestrest als je niet kunt reageren op de geluiden van je telefoon. Tot slot heeft het ook invloed op je relaties: je kunt minder beleefd en aandachtig een gesprek voeren.
Tijd om die tijdrovende technologie te temmen. Allereerst plan ik een uurtje zonder mijn ‘tellie’ (lang leve de uitknop!), waarin ik met een boek in mijn hangmat lig. Concentreren kun je leren. En verder lees ik alle tips die jullie ons hebben ingestuurd (zie blz. 6-9). Kijk tijdens het lezen van deze Daniël ook eens eerlijk naar jouw mediagebruik. Tem de tijdrovende techniek! Hard nodig, zeker omdat tijd genadetijd is!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 augustus 2020
Daniel | 32 Pagina's