Een sok en een les wondverzorging
Ze komen één voor één binnen en de vermoeidheid is op de gezichten af te lezen.
De lesdag is al bijna om en dan wacht er ook nog een les theorie van verpleegtechnisch handelen. Hier hebben de studenten dus helemaal geen puf meer voor. Ik trek van alles uit de kast om er een gezellige en leerzame les van te maken.
Aan de beurt is de module wondverzorging en wat vind ik het leuk om te zien dat er studenten zijn die dit onderwerp boeiend en interessant vinden, terwijl anderen dan juist liever naar buiten kijken.
Vandaag gaat de les over diabetes mellitus. Dat is een ander woord voor suikerziekte. Ik heb zojuist verteld waarom het zo belangrijk is dat de voeten van een diabeet goed verzorgd moeten worden en een voorbeeld uit de praktijk gaat er altijd goed in. “Luister jongens, ik heb een mooi voorbeeld”, zo begin ik mijn uitleg.
“Toen ik in de zorg werkte kwam ik bij een cliënt om de dagelijkse zorg te verlenen. We maakten een gezellig praatje en tijdens de zorg viel het mij op dat de tenen van de enige(!) voet vol pleisters zaten. “Geen zorg meisje, mijn partner verzorgt de wondjes goed”, zei de cliënt. Gelukkig mocht ik even naar de wondjes kijken die achter de pleisters verstopt zaten. Mijn verpleegkundig brein begon meteen te werken. Nee, geen nieuwe schoenen, nee, niet gestoten en de pedicure was ook niet geweest.” De studenten luisteren intussen en zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen.
“Mag ik uw schoen even zien?” Ik dacht, wellicht zit er aan de binnenkant van de schoen een niet opgemerkt probleem. Mijn hand ging in de schoen en ik voelde aan de binnenkant van de schoen geen scherpe randjes, maar wel haalde ik er een opgepropte sok uit. Kijk eens, hier is de boosdoener! “Ah. Die sok ben ik al weken kwijt”, zei de cliënt. “Ik heb niets van de sok voorin de schoen gemerkt.”
De schade bleef gelukkig beperkt, maar dit voorval vergeet ik nooit meer en ik hoop dat mijn studenten dit voorbeeld meenemen naar de praktijk. In de Bijbel wordt ook regelmatig verteld dat mensen hun voeten wassen of laten verzorgen. Het wassen van de voeten was nodig, omdat in de tijd van de Bijbel vaak open sandalen werden gedragen en daardoor de voeten snel vies werden. De voetwassing is ook een teken van gastvrijheid. In Johannes 13 staat dat de Heere Jezus, nadat Hij de voeten van de discipelen had gewassen, tegen de discipelen zegt dat zij elkaar de voeten moeten wassen. Wat leert de Heere Jezus jou met dit voorbeeld? Zorg jij graag voor een ander of doe je liever je eigen ding? Er staat dat je schuldig bent elkaar de voeten te wassen. Er staat zelfs een belofte bij: zalig zijt gij zo gij dezelve doet.
Elkaars voeten wassen, doen!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 mei 2020
Daniel | 32 Pagina's