Het voorhangsel
Exodus 26: 31-35, 36:35-36, Mark. 15:38
Wat is het beeld in de Bijbel?
Het Hebreeuwse woord voor voorhangsel is ‘paroketh’. Dat woord is afgeleid van een ander woord dat ‘van elkaar scheiden’ betekent. Eigenlijk is dit precies de inhoud van het voorhangsel. Door het voorhangsel werden het Heilige en het Heilige der Heiligen van elkaar gescheiden. Op het gordijn waren engelen geborduurd. Zij geven aan dat, wat zich achter het dikke gordijn bevond, uitzonderlijk heilig was. Het waren ook geen ‘gewone’ engelen, maar zogenaamde cherubs. Deze cherubs zijn dezelfde die het paradijs afsloten met hun blinkende zwaarden (Gen. 3:24). Het voorhangsel was prachtig om te zien. De kleuren zijn dezelfde als die van de deur aan de ingang van de tabernakel. Wit, purper, rood en blauw. Daarom noemt Paulus dit voorhangsel tussen het Heilige en het Heilige der Heiligen: het tweede voorhangsel (Hebr.9:3).
Niemand mocht dit voorhangsel opzij schuiven, dan eens per jaar de hogepriester.
Waar werd het voorhangsel voor gebruikt?
Het voorhangsel werd gebruikt als scheiding tussen God en een zondig mens. Het beschermde de mens in het Heilige en diende daarnaast als waarschuwing voor het volk. God woonde in de heilige stilte, waar geen mens bij kan komen.
Wat betekent dit voor mij?
Het voorhangsel wijst jou en mij op een aantal belangrijke dingen:
#1 – Het voorhangsel als beeld van scheiding
Heb jij wel eens gezien, dat er een onoverbrugbare kloof is gekomen tussen jou en de Heere? Dat je daar nooit meer overheen kunt komen in eigen kracht? Dr. H.F. Kohlbrugge zei eens: “Door de zondeval verloren wij de bevoegdheid om God te dienen”. Erg hè?
#2 – Het voorhangsel als beeld van heiligheid
God is heilig. Toen Adam en Eva de hof van Eden waren uitgezet, stonden daar cherubs met hun blinkende zwaarden. Deze cherubs stonden ook op het voorhangsel. Het wijst op de heiligheid van God. God is voor zondaren niet toegankelijk. Hij is zo heilig, dat niemand bij Hem kan wonen. Daarom noemt Jesaja Hem ook een eeuwige Gloed (Jes.33:14).
God is ook heerlijk in Zijn heiligheid. Daar wijzen de kleuren van het voorhangsel op.
Voel je de stilte, de eerbied en heiligheid? Als priester voelde je het. Daar, achter het gordijn, woont God. De Heilige. Zelfs de hogepriester, die op Grote Verzoendag slechts het gordijn iets opzij kon schuiven, voelde het. Hier, op deze plaats woont een heilige God.
#3 – Het voorhangsel als beeld van tussentreding
Christus is Mens geworden. Paulus noemt de Meester het Voorhangsel (Hebr.10:20). Wat is de Heere Jezus heerlijk. Want waar jij nu nooit meer bij God komen kan, heeft Hij, door Zijn bloed, de toegang weer geopend. Dan is het voorhangsel geen scheiding meer, maar een toegang tot God. Hij, het Lam van God is ‘vers geslacht,’ zegt Paulus, en daarom alleen is er een weg gekomen tot God. Daar aan de kruispaal van Golgotha, wanneer Hij Zijn overwinningskreet uitroept, geeft God de Vader Zijn antwoord. En het voorhangsel des tempels scheurde in tweeën, van boven tot beneden (Mark. 15:38).
Heb jij deze Zaligmaker al lief gekregen?
Het Oude Testament is vol van beelden met een boodschap. In de rubriek Beelden uit de Bijbel lichten we telkens een voorwerp uit en kijken wat de betekenis ervan is voor ons leven nu.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 april 2020
Daniel | 32 Pagina's