De smid
Afgelopen zomer was ik met onze jongste zoon bij een open dag van een smid bij ons in de buurt. Ik had het in de regionale krant gelezen en dacht direct: Dat is leuk! De smid liet ons op die bewuste zaterdagmiddag, op een veilige afstand van zijn smidsvuur, iets zien van zijn vak. Het was echt een mooie ervaring om te zien hoe een hard en weerbarstig stuk ijzer werd omgebogen tot een sierlijke krul. Ik was er best een beetje van onder de indruk. Dit was echt vakwerk. De juiste temperatuur van ongeveer elfhonderd graden vaststellen en dan het ijzer smeden als het heet is. Hier een klap met een flinke hamer waarbij de vonken in het rond vlogen. Daar wat buigen in de juiste vorm. En toen ik dat ijzer zag ombuigen besefte ik dat het de smid zelf was die de vorm bepaalde en het vervolgens een plek gaf in het werkstuk dat hij aan het maken was. Dat gaf mij te denken.
Ik zag namelijk in dat stuk ijzer op het aambeeld iets van een mens zoals jij en ik. Want wij zijn toch ook van die onbuigzame stukken ijzer? Het is misschien wel waar dat dit niet bij iedereen even sterk naar buiten komt. Maar
als we eerlijk zijn, moeten we toch toegeven dat we allemaal wel een kant op willen, maar niet de weg naar God terug. Totdat God Zelf ingrijpt. Want de Heere wil mensen bekeren en vernieuwen. Ombuigen zoals de smid het ijzer buigt in de juiste vorm. Ben jij er al achter welke krachten de Heere moet gebruiken om jouw tegenstand, zichtbaar of onzichtbaar, te overwinnen? Dat doet Hij nog. Ook in 2020.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 januari 2020
Daniel | 32 Pagina's